Учените вярват, че са открили паралелна вселена

  Учените вярват, че може би са открили паралелна вселена, която се сблъсква с нашата. Изследователите се натъкнали на намеци за това в сигнали от най-отдалечените точки на нашата Вселена, пише Technology.bg. Тези сигнали предполагат, че тъканта на Вселената ни е била нарушена от друга, удивително различна вселена. Техният анализ може да се превърне в доказателство за реалното съществувание на Теорията за мултивселената. Доктор Ранга-Рам Чари изследва шума и остатъчните сигнали в космическия микровълнов фон, останал от времето на Големия взрив. Чари е намерил редица разпръснати светли петна, за които смята, че могат да бъдат сигнали за друга вселена, която се сблъсква с нашата преди милиарди години.

Големият взрив и паралелна вселена

До това заключение са стигнали изследователите. Според някои космологични теории би трябвало да са възможни сблъсъци на алтернативни вселени. Други теории описват вселените като подобия на балони, които се реят из време-пространството, като случайно се докосват. След избухването на Големия взрив Вселената започва да се разширява и никога не спира своето движение. Може да се предположи, че същото се случва и с всички други вселени. Ето защо има смисъл в теорията, че те периодично се сблъскват. Вероятно те вибрират, заобикалят се и се докосват.

Всяка паралелна вселена има свои физически параметри

Доктор Чари смята, че уловените от него сигнали са от вселена, която е изключително различна от нашата. Той подчертава, че съществува съотношение на субатомни частици, наречени снимки и бариони, които са около 10 пъти по-големи спрямо тези в нашата Вселена. Той обяснява, че „фината настройка на параметрите в ранната Вселена, необходими за възпроизвеждане на нашата съвременна такава, предполагат нещо много интересно“. Може би нашата Вселена е само мъничък регион от вечно разширяващата се свръхвселена. Много други региони, намиращи се извън нашата наблюдавана Вселена, биха съществували едновременно. Всеки такъв регион би се управлявал от различен набор физически параметри, някои от които – коренно различни спрямо тези, които сме измерили в нашия. Няма място за колебание – със сигурност предстоят множество нови изследвания в тази насока. И да, те със сигурност ще са невероятно интересни!


Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар