Химическата кастрация в Алабама и други щати - мярка срещу сексуалните престъпления

Законът изисква осъдените за сексуално престъпление срещу дете под 13 години да започнат химическа кастрация един месец, преди да излязат от затвора, пише Дарик. Приемът продължава, докато съдът не прецени, че повече не е необходим. Престъпниците трябва и да плащат медикаментите, освен ако е извън финансовите им възможности. „Законът е стъпка към защитата на децата“, заяви губернаторът на Алабама Кей Ивий.
Самоволното спиране на медикаментите се смята за нарушение на условното освобождаване и престъпникът е бъде принуден да се върне в затвора. Щатският конгресмен Стив Хърст, който е вносител на закона, заяви, че наказанието е подходящо предвид тежестта на престъплението.
Химическата кастрация се извършва чрез прием на медикаменти – таблетки или инжекции, които потискат либидото и правят невъзможно извършването на сексуален акт. Активността на хормона тестостерон се връща до нивата преди половото съзряване. Ефектът е обратим обаче, ако приемът се прекрати.
Кастрацията има дълга история, не само в САЩ, а и по света. След Втората световна война използването и намалява, за да се възобнови през последните няколко десетилетия. През 1996 година Калифорния се превърна в първия щат приел закон за химическа кастрация след второ сексуално посегателство срещу дете. Последваха го Флорида, Айова, Луизина, Монтана и Уисконсин, а Тексас прие закон за хирургическа кастрация. Химическата кастрация предизвиква противоречиви реакции. Според критиците й насилственото й прилагане е нарушение на правата на човека.Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар