Белокрилки

Белокрилка по цветята

Сигурно ви е омръзнало всяка пролет, а и през по-влажните летни периоди, да се борите с белокрилка, листни въшки, дори и с представляващите напоследък голяма напаст вонещици (дървеници). С този изпитан лично от мен природен спрей ще се отървете от тези досадници само за няколко часа.

Как да унищожим белокрилката по цветята

  • 1 средно голяма глава чесън;
  • 1/2 средно голяма глава лук;
  • 5-6 от най-лютите чушки, които можете да намерите;
  • тютюнът от 3-4 цигари;
  • 20-30мл веро;
  • пасатор;
  • пръскалка.

Тютюнът се слага ден по-рано да кисне в около литър вода.

Скилидките чесън се обелват и се слагат в чашата на пасатора, заедно с лука и чушките. Прибавя се 100-150 мл вода и сместа се пасира в продължение на около минута- трябва да стане на пюре или поне на много дребни парченца. Така приготвена стои половин до един час. Захлупете я с найлон или вестник, понеже миризмата е силно задушлива, заради лютивината на чушките.

  Манюел Валс: Борбата с тероризма на френските съдебни власти е провал, трябва да го признаем

След като мине нужното време, вземете марля или стар женски чорап/чорапогащник, а ако имате – и филтърна хартия и прецедете половината количество в пръскачката. Добавете половината тютюнева вода и към така получената смес прибавете 20-30 мл веро. То ще помогне за залепване на природния инсектицид по листата на растенията. По желание можете да сложите и 50-100 мл прясно мляко- то се характеризира с инсектициден ефект, а също и бори гъбичките по цветята.

1) Прясното мляко може да се използва за прилепител към листата вместо веро.

2) Ако ще пръскате домати, не слагайте тютюн. Има опасност да ги разболее.

3) Сместа се разрежда 1:8 до 1:10.

Това е всичко! Пръскайте!

* Сместа е задушлива и ако пръскате в затворени помещения, добре е това да става при отворени прозорци/врати.

Естественият инсектицид ще даде ефект в рамките на няколко часа. Добре е да повторите пръскането след един до два дни, както и след още една седмица. Така ще унищожите напълно белокрилка по цветята.

  Руски учени разработват наносензори за борба с рака на гърдата