Белокрилки

Сигурно ви е омръзнало всяка пролет, а и през по-влажните летни периоди, да се борите с белокрилки, листни въшки, дори и с представляващите напоследък голяма напаст вонещици(дървеници). С този изпитан лично от мен природен спрей ще се отървете от тези досадници само за няколко часа.

За приготвяне на сместа са ви нужни:

  • 1 средно голяма глава чесън;
  • 1/2 средно голяма глава лук;
  • 5-6 от най-лютите чушки, които можете да намерите;
  • тютюнът от 3-4 цигари
  • 20-30мл веро
  • пасатор;
  • пръскалка.

Тютюнът се слага ден по-рано да кисне в около литър вода.

Скилидките чесън се обелват и се слагат в чашата на пасатора, заедно с лука и чушките. Прибавя се 100-150 мл вода и сместа се пасира в продължение на около минута- трябва да стане на пюре или поне на много дребни парченца. Така приготвена стои половин до един час. Захлупете я с найлон или вестник, понеже миризмата е силно задушлива, заради лютивината на чушките.

  Предлагат Елица Янкова за почетен гражданин на Варна

След като мине нужното време, вземете марля или стар женски чорап/чорапогащник, а ако имате – и филтърна хартия и прецедете половината количество в пръскачката. Добавете половината тютюнева вода и към така получената смес прибавете 20-30 мл веро. То ще помогне за залепване на природния инсектицид по листата на растенията. По желание можете да сложите и 50-100 мл прясно мляко- то се характеризира с инсектициден ефект, а също и бори гъбичките по растенията.

1) Прясното мляко може да се използва за прилепител към листата вместо веро.

2) Ако ще пръскате домати, не слагайте тютюн. Има опасност да ги разболее.

3) Сместа се разрежда 1:8 до 1:10.

Това е всичко! Пръскайте! Помнете, че сместа е задушлива и ако пръскате в затворени помещения, добре е това да става при отворени прозорци/врати.

Естественият инсектицид ще даде ефект в рамките на няколко часа. Добре е да повторите пръскането след един до два дни, както и след още една седмица.

  ГЕОРГИ ВАНГЕЛОВ И ДАНИЕЛ АЛЕКСАНДРОВ СА НОСИТЕЛИ НА ПОЯСИТЕ НА ТУРНИРА „ДАН КОЛОВ-НИКОЛА ПЕТРОВ“, ТАЙБЕ ЮСЕИН Е №1 ПРИ ЖЕНИТЕ