Областният управител на Варненска област Марио Смърков се срещна с посланика на Кралство Испания у нас

Областният управител на Варненска област Марио Смърков прие днес (17.06.2021) посланика на Кралство Испания у нас Негово превъзходителство Алехандро Поланко Мата.

Това е първото посещение във Варна на дипломата, чийто мандат в България започна през 2019 година. Двамата обсъдиха възможностите за развитие на връзките и контактите на испански компании с фирми и организации от варненския регион в областите: води, т.нар. „умни градове“ (smart cities), чиста енергия, туризъм, транспорт.
Посланикът бе придружен от търговско-икономическия съветник на мисията в София – Роберто Руис Антолин.

Той представи предстоящите събития, които испанското посолство у нас организира, като сред тях е форум, посветен на създаването на „умни градове“ с възможност за директни срещи на български и испански общини и компании, като анонсира и намерения за инвестиции в тази област.
Варна е един от центровете на вътрешната миграция у нас и това я прави атрактивно място за инвеститорите, посочи областният управител. Той подчерта, че обявената от правителството политика на откритост, позрачност и предимство за местната инициатива са добра почва за активно развитие на търговско-икономическите отношения между испански инвеститори и българските региони.

По време на срещата беше коментиран още големият брой младежи, които изучават испански език в България и идеята да се възобнови възможността за изучаването му още от началните класове. В отговор на проявен интерес от негово превъзходителство, Областният управител представи пред госта двата си основни приоритета – провеждането на честни и прозрачни избори и разширяването на ваксинационния обхват.

Марио Смърков и Негово превъзходителство Алехандро Поланко обсъдиха близки въпроси за двете държави като развитието на туризма в условията на пандемия, миграцията, разширяването на културните връзки.

В сградата на Държавния архив във Варна беше открита изложба, посветена на 110 - годишнината от установяване на дипломатическите отношения между Испания и България, с наслов „Дипломация през сърцата на два народа”. Според архивите, първото почетно консулство на Испания у нас е създадено точно във Варна и то още през 1860-та година.

Марио Смърков връчи на посланика плакет на областния управител, изобразяващ реплика на фигури от намереното край Варна съкровище с най-старото обработено злато в света, а негово превъзходителство Алехандро Поланко му подари печатни издания, свидетелстващи добрите дългогодишните отношения и близост между българския и испанския народ.Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар