Икономическият университет във Варна ще си партнира с БТА

БТА ще си партнира с Икономическия университет във Варна, след като днес бе подписано споразумение за сътрудничество между генералния директор на Агенцията Кирил Вълчев и ректора на висшето учебно заведение проф. Евгени Станимиров.

Нашите две институции са символ на най-доброто, което може да постигне народът ни, посочи Вълчев. Той добави, че амбицията на Агенцията е през следващите месеци да развие силна икономическа редакция, тъй като в момента такъв тип новини почти отсъстват от медиите.

Акцент ще бъдат регионалните бизнес информации, като идеята е с течение на времето БТА да изгради своя мрежа от репортери с икономически профил, обясни Вълчев. Той допълни още, че в плановете на Агенцията влиза развитие на по-близко сътрудничество с общините в страната.

Споразумението предвижда Икономическият университет да присъства всяка седмица в БТА, посочи Вълчев. По думите му висшето заведение може да разчита на подкрепа за обучение на студенти, докторанти и преподаватели как по атрактивен начин да представят живота на университета.

Варненският икономически университет е първото българско висше търговско училище, създадено през 1920 г., припомни проф. Станимиров. Днес той е един от най-иновативните в страната. Освен български младежи, в него се обучават над 300 чуждестранни студенти от повече от 50 държави. Близо 40 процента от преподавателите са хора, свързани с бизнеса, което позволява акцентът в обучението да пада върху практическата насоченост, обясни още ректорът.

В университета е създаден Научноизследователски институт с 6 центъра с изследователски и консултативни функции, през които се реализират голям брой проекти в различни сфери, допълни той.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар