Как от Русия при Елцин заминаха тайно за Америка 3500 т злато, 4500 т плутоний и един вагон диаманти

Валентин Вацев е един от най-авторитетните български геополитици. Завършил е Философско-историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. До 1997 г. е член на Изпълнителното бюро на БСП. В момента преподава геополитика в ПУ „Паисий Хилендарски” и европеистика в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив

Интервю на Петър БОЙЧЕВ

- Г-н Вацев, казвате че Панама е под 100-процентов контрол на САЩ. С това ли да си обясним американската липса в Панамските досиета?

- Е, хайде да е 99 процента да е. Панама я водят суверенна държава. Преди 50 години техният държавен глава заяви, че Панама е независима. Което беше крайно несериозно от негова страна. И не след дълго той почина. Панама е задният двор на САЩ. Как да си независим, като държавата ти е направена само, за да има откъде да мине един канал. После имаше още един техен държавен ръководител, който в началото беше в чудесни отношения с ДЕА – Агенцията за борба с наркотиците. После се скараха, той даже размаха мачете. А срещу Америка не бива да се размахва мачете. И в момента излежава 6 доживотни присъди в САЩ. Те пратиха там два взвода морски пехотинци, защото той не искаше да идва. Така че Панама е независима и суверенна държава, но през нея минава американски канал. Че световния финансов елит си държи парите в офшорки – това е банално като света. Офшорките са легимната технология на глобализирания финансов капитал. Тук няма нищо интересно.

- Каква целта на скандала Панамски досиета? Че на Путин не му чист косъмът ли?

- Две неща са всъщност интересните. Едното е, че американците се опитват да възпитават Путин. Това е опит за възпитателно-педагогическо въздействие върху ръководителя на руската държава. В смисъл, ако продължиш да се държиш така неуместно , както ние преценяваме твоето държание, първо ще чуеш някои неща за своето обкръжение, а после и за себе си. Да си припомним, че когато Путин беше по-мил, те слагаха портрета му на корицата на „Тайм”. Нищо че изглеждаше като удавник. После обаче започна да не им харесва, и тръгнаха да го показват като чудовище. Въпросът на САЩ е как Путин да се възпита да бъде готин – като Елцин.

- Елцин можеха да го напиват...Спомням си пресконференцията на която не можеше да се държи на краката си, а Клинтън едва сдържаше смеха си.

- О, не само. Там ставаха други по-весели неща. На тази държава й се загубиха 3700 тона злато, които бяха пренесени с руски бойни самолети, които преминаха през Турция – територия на НАТО. И Турция тогава не ги сваляше. Това злато беше пренесено на един Средиземноморски остров, където се оформи много симпатична офшорна зона. В същото това десетилетие на Русия й се загуби 4500 тона оръжеен плутоний! И всички се хванаха за главите – къде е плутоният? Никой не знае. после се оказа, че бил в САЩ - на отговорно съхранение. Пак тогава изчезна един железопътен товарен вагон с диаманти! Той и досега не се е намерил. Та това е основният проблем на САЩ – как да направят така, че Путин да се държи като Елцин. Защото Елцин казваше на големите им корпорации – елате в Русия, нека всеки си забие хоботчето в нейните ресурси и да смуче колкото си иска. А гадината Путин казва елате, ние имаме много, но ще си плащате. Това, което хубавите хора като Елцин, не правят.

- И веднага се оказа, че има 2 милиарда долара в офшорка...

- Тази история с панамските досиета е ден до пладне. Не е солидна тази работа и съдеийки по американските реакции това не е дело нито на интелектуалците от държавния департамент, нито на умните хора от ЦРУ, нито нито на симпатягите от военното разузнаване. Това е изработка на ниско ниво. Америка като прави нещо подобно, го прави на високо равнище. Там наистина има сериозни и отговорни хора. Панамските досиета не е акция от високо качество, средно – към ниско ми е оценката.

- Работа с ниско качество, но засега със страхотен отзвук.

- Аз казах вече – те не се опитват да свалят Путин, а да му въздействат педагогически. Да го вкарат в добрия път. Знаете ли как се води прасе? Като се бие с тънка пръчка по ушите. Да върви накъдето трябва. А опасността – те могат да го дестабилизират. Но тогава ще изчезне главният балансьор – между имперска Русия, въоръжена с ядрено оръжие, и на която много й се воюва, и елциновите наследници, финансовите кръгове, да ги наречем приятелите на запада. И тогава вече ще се повтори историята от 1917 г. когато основно с английски усилия беше дестабилизирана руската империя и тя изчезна. Падна голяма радост в Лондон. Няма го вечният враг. Десет години по-късно се появи нова империя, начело с един мустакат тиранин. И тогава Лондон си каза – ама ние защо се радвахме толкова, сега е по-зле. Така че ако искат да свалят Путин – да го свалят, ама първо да си помислят кой ще го наследи. Да не стане така да плачат за него. Аз мисля че има разумни и отговорни американски политици, които искат да запазят равновесието в Москва. Обама е точно такъв. Аз не го харесвам, но признавам, че той се държи отговорно. Но някакви глобални борци путинофоби си правят опасни експерименти.

- Ще има ли български отзвук от Панамските досиета?

- Сигурно има българи с офшорни сметки. Не може всички да са цъфнали и вързали, а ние да не сме. Има и щастливи българи. И какво толкова? Почтеният човек има пари и банкова сметка в офшорка.

- Не е незаконно.

- Световната офшорна система е абсолютно законна. Там живее глобалният финансов капитал. Да, така се заобикаля държавното законодателство. Но няма по-добра измислена техника за това от офшорките.

Pan.bg
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар