Варненски археолог ще прекоси Черно море с лодка от тръстика

Варненец ще прекоси Черно море на тръстикова лодка. Теодор Роков от Варненския археологически музей ще бъде част от международна морска експедиция, чиято основна цел е да изследва морските контакти между цивилизациите от източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха, предаде Дарик. Плаването ще е с 12-метрова тръстикова лодка, която ще бъде направена от потомци на южноамерикански индианци. А за Теодор Роков това няма да бъде първо плаване с реплика на древна ладия, разказа пред Дарик археологът мореплавател.
От подножието на Кавказ до острова на Минотавъра със съвременна реплика на древноегипетски кораб. Тава ще е целта пред  международна морска експедиция, в която Роков ще се включи през лятото. Варненският археолог и останалите участници в експеримента с елементи на приключение ще изминат разстоянието между руското пристанище Сочи и остров Крит на тръстикова лодка, подобна на тази, с които Тур Хейердал прекосява Атлантика.
Теодор Роков вече има опит с подобно плаване. През 2010 г. специалистът по морска история и подводна археология бе част от международната експедиция  “Дунавска Одисея“. За 3 седмици той  и още няколко ентуасиасти пропътуват с копие на праисторическа ладия разстоянието между Белград  и Варна, минавайки и през Констанца.Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар