СГП внесе в съда обвинителен акт срещу кмета на с. Дивотино за укриване на данъци

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Румен С. - кмет на с.Дивотино,  за укриване на данъчни задължения в особено големи размери - престъпление по чл.255 ал.3 вр. ал.1 вр.чл.26 ал.1 от НК.

Румен С. е предаден на съд, затова, че в периода 13.02.2008г. -12.02.2011г. в гр. София, в условията на продължавано престъпление, е  избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери – 833 297,95 лв., от които 555 531,97 лв. дължим данък по ЗДДС и 277 765,98 лв. дължим корпоративен данък по ЗКПО.

Той е реализирал престъплението като при воденето на счетоводството многократно съставял документи с невярно съдържание, в които отразявал  сделки, без  те да са реално осъществени.

След това, при подаване на изискуемите от закона декларации пред ТД на НАП  24 пъти потвърдил  тази неистина и по този начин ежемесечно намалял размера на дължимия към фиска данък добавена стойност, както и дилжимия за съответната година корпоративен данък.

Към инкриминирания период Румен С. бил едноличен собственик и управител на търговско дружество, занимаващо се с вътрешна и външна търговия, посредническа маркетингова, рекламна, информационна и издателска, туристическа, транспортна, строителна и селскостопанска   дейност, хотелиерство и ресторантьорство.

Спрямо обв. Румен С. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000лв.

Ако бъде признат за виновен Румен С. може да получи наказание лишаване от свобода за срок от 1 /една/ до 8 /осем/ години и „глоба“ от пет хиляди до двадесет хиляди лева.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар