Прокуратурата се захвана със събарянето на тютюневия склад в Пловдив

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира и възложи проверка за събарянето на тютюневия склад, предизвикало бурни протести у гражданите, се разбира от съобщение на държавното обвинение.

Повод за проверката са множество медийни публикации и репортажи, в които се поставя под съмнение законността на събарянето. Окръжната прокуратура настоява да се изясни дали са извършени длъжностни престъпления, включително  дали противозаконно е издадено разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност.

В рамките на проверката ще се изясняват както статутът на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с издаването на разрешение за събаряне.

Проверката е възложена на отдел "Икономическа полиция" в пловдивската дирекция на МВР. Срокът за нея е 30 дни.

Фактическото рушене на сградата, която е част от историята на града, започна активно вчера, в последния от четирите празнични дни. За подготовката на това обаче писа сайтът "Под тепето" още на 25 февруари, когато сигнализира, че покривът е отстранен, а бригада къртачи работи във вътрешността на имота.

През септември миналата година, по време на предизборната кампания за местния вот, кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че Тютюневите складове ще бъдат превърнати в следващата арт зона в града, а рушащите се постройки ще бъдат обновени. Подобно на Капана, който бе обновен по проекта, Тютюневите складове са включени в клъстър, целящ възстановяването на занемарени, но важни пространства и сгради в Пловдив.

Източник: Дневник
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар