Зорница София: Филмът "Майка" дава надежди и вдъхновява, че всеки може да промени света

Турнето с филма “Майка“, което правим в шест града в страната, е изключително зареждащо“, каза в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ режисьорът на филма Зорница София. "За първи път правя такова турне. Доста поучително е да видиш, че филма вече не ти принадлежи, защото зрителите връщат обратно. Не съм си мислила, че той толкова ще вълнува хората, че мъже и жени ще излизат с мокри лица. Дори малки деца го гледат и разбират. Едно от децата след филма ми каза – разбрах колко съм важен за майка ми и баща ми. За нас, авторите, е добре да имаме тази обратна връзка със зрителите, за да се види как въздейства филма. Разбрахме и много други неща“, каза Зорница София. Режисьорът на филма "Майка“ обясни още, ме са снимали в документални условия, по документален начин, с реални хора дори и от улицата.

"Решихме да работим с деца, които са автентични. Думата реплика на тях не им е ясна“, поясни Зорница София.

Цели сцени във филма са снимани в обедните почивки в Дома за деца, лишени от родителски грижи в Широка Лъка, с някои от тях, които не са отишли да ядат. Голяма е ролята на главната героиня Дария Симеонова, която не е просто актриса. ",Дария е съвършен актьор, всичко това е в душата и сърцето и, тя може да започне каквото и да е и да го интерпретира с любовта си към децата и поведението и към драматургията“, каза още Зорница София.

"Трябваше ни просто персонажа, без работно време, докато тя е Елена Панайотова. През обедните почивки, когато видим, че Дария е с децата и нещо прави с тях, ние почвахме да снимаме. Защото това не е игра, те са си такива, каквито са“, добави режисьорът.

"Плачех на монтажа всеки път, като го гледах. Но не си давах сметка, че ще е толкова масово и ще влияе така не само на мъже и жени, но и на деца. Това не са сълзи от тъга, филмът е дал надежда, че винаги има начин и това може да прерасне в нещо голямо. Филмът "Майка“ дава надежди и вдъхновява, че всеки може да промени света към по-добро. Нещата се случват когато станем от дивана и изключим телевизора, когато оставим сърцето да ни води. Не го очаквах това от нашия филм. Научих от турнето и срещата със зрители, че това, което надделява е вдъхновението за добро и че всеки може".

"Майка“ за мен е чисто творчески филм, стилистично е скок в дълбокото, жанрово той е много експериментален, като тичане с вързани очи, оставяме се само на очите и сърцето си. Но за мен, основното е, че наистина не съм правила нещо, което да събужда толкова емоции. Всъщност, най-якото в цялата работа е, че филмът събужда проактивност, кара ги да мислят, че всеки може, връща надеждата и смисъла, и вдъхновява. Всеки човек обича да бъде част от нещо по-голямо от него самия и семейството му. Но не всеки човек намира каузата и смисъла. Липсва тази вяра, че всеки от нас може да промени света към по-добро", коментира още Зорница София.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар