Успешен първи етап за лекарството против Ковид-19

Първият етап от тестовете за ново лекарство за Ковид-19, базирано на използването на стволови клетки, е успешно завършен в клиниката "Rambam" в Хайфа, Израел, съобщиха разработчиците на новото лекарство пред РИА Новости.

Според тях са били необходими само три инжекции за ден, за да се нормализира нивото на насищане с кислород и значително да се подобри състоянието на пациентите. Сега експертите преминават към втория етап на тестване.

Според главния изследовател Томер Бронщайн, компанията Bonus BioGroup Ltd от много години изследва стволови клетки за отглеждане на костна тъкан от тях за използване в пластичната хирургия и ортопедията. Изследванията показват, че лекарството на основата на стволови клетки може да бъде изключително ефективно при лечението на Ковид-19.

"Стволовите клетки имат свойството да нормализират имунната система. Можем да кажем, че те работят като спешна помощ в тялото. Например, ако има увредена тъкан, тези клетки могат да я възстановят. Те могат да възстановят увредената тъкан, като нормализират имунната система. Именно това свойство използваме, когато се опитваме да излекуваме цитокиновата буря в тялото по време на коронавирус. Ние не използваме тези клетки в първоначалния им вид, правим някои промени в тях - малки, но те помагат да се засили ефекта срещу възпалителни процеси в тялото на пациента“, подчерта Бронщайн.

Според изследователите стволовите клетки се вземат от здрави хора, обработват се в биореактор по специална технология, правят се необходимите промени в клетките, като целият процес на подготовка отнема около 10 дни. Лекарството се прави под формата на инжекция, която се инжектира подкожно, предаде БГНЕС.

"Във всяка такава доза има милиони обработени стволови клетки с невероятен потенциал за лечение. По време на клиничните изпитвания видяхме, че безопасността на нашето лечение е задоволителна. Второ, видяхме какъв невероятен ефект има нашето лекарство", добави още Бронщайн.

На първия етап от изследването лекарството е тествано върху няколко пациенти с коронавирус в тежко състояние, които са били със сериозни хронични заболявания. Според експертите състоянието на всички пациенти се е подобрило в рамките на 24 часа и след третата доза от лекарството състоянието се е нормализирало.

"В първата фаза на клиничните изпитвания в болницата в Хайфа, новото лекарство показало способността да облекчава цитокиновите бури, да нормализира имунната система и да предотвратява тежки последици от болестта", посочи провелият тестовете в клиниката д-р Шади Хамуд.

"Ще ви цитирам думите на пациентите. Те казаха, че им се е случило чудо. Някои от тях не можеха да спят в продължение на седмици, беше им много трудно да дишат. Изведнъж те казват, че могат да спят, да дишат и дори да ходят, когато ден преди това не са могли да извървят и крачка", уточни медикът.

Данните от компютърна томография на пациентите, участващи в експеримента, извършени преди, непосредствено след и един месец след въвеждането на новото лекарство, показват, че лекарството ефективно лекува пневмония.

В момента изследователите преминават към втората фаза на изпитванията, която ще се проведе в Израел с участието на 60 тежко болни от коронавирус. След завършване на втората фаза ще започне третата, в която ще участват около 300 пациенти от различни страни по света.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар