Това са едни от най-добрите билки, които виреят в България

Бъз
Най-силната и универсална билка, бъзът, е изключително богата на активни вещества, които лекуват всевъзможни болести. За лечебни цели се използват всички части на растението: корени, листа, плодове и цветове.

Левзея

Левзеята е билка, която визуално много прилича на магарешки бодил. Тя има силни енергизиращи свойства. Ето защо левзеята се използва за борба с пролетна умора, депресия и полова слабост.

Бял равнец

Билкарите рядко пропускат да сложат в своите билкови смеси белия равнец. Интересно за билката е, че нейното латинско име Achillea може би произхожда от древногръция митичен герой Ахил. Едни от най-важните свойства на белия равнец са кръвоспиращите му. Той лекува вътрешни и външни кръвоизливи и успокоява болките. В миналото войниците винаги са го носели със себе си. За жените белият равнец също е любима билка, защото той повлиява маточни кръвотечения, менструални болки, менопауза, дисменорея, хиперменорея. Белоцветната билка е сред най-добрите избори при детоксикация на организма и пречистване на кръвта. За белия равнец има поверие, че той помага там, където като че ли няма надежда за изцеление.

Имел

Имелът се бори с високото кръвно, предпазва от атеросклероза и подпомага кръвообращението. Той съдържа восъци, смолисти вещества, витамин Ц, танини, флавониди, холин, ацетилхлолин, олеанолова киселина, но и токсина вискотксин.

Маточина

Наричана още "Лимонче", маточината е идеална за хора, които са изложени непрекъснато на стрес и напрежение. Нейните благоуханни листа с лимонов аромат успокояват нервната система и дори облекчават смущенията на стомаха и червата, породени от напрежение.

Коприва

Къща без коприва не е къща. Поглеждана плахо от всяко хлапе, копривата е диуретик. Тя побеждава шлаките и заради това е особено предпочитана от водещите диетолози при борбата със затлъстяването. В 100 грама прясно откъснати листа се съдържат 84 г вода, 2-3 г белтъчини, 3-4 г захари, както и етерично масло, флавоноиди и дъбилни вещества.

Ранилист

Билката на хайдутите, ранилист или хайдушка билка- използва се за подсилване на имунната система, нервно изтощение, световъртеж, подагра, както и при жлъчни заболявания. В последно време билката нашумя и със свойството си да се бори със затлъстяването. Тя лекува още и много белодробни заболявания.

Невен

Една от най-старите български билки- невенът- е най-известен с влагането му в мехлем, който лекува всевъзможни кожни заболявания и изгаряния. Чай от невен пък се пие срещу заболявания на червата- гастрити и колити.

Жълт кантарион

Използва се противовъзпалителното му действие за мазане на рани, при изгорено, попарено с вряла вода, натъртване, навяхване, циреи, за разтривка при ишиас, ревматизъм, лумбаго, болки в гърба, спортни травми, алергии по кожата, херпес, ухапвания и др. При нощно напикаване се разтрива с това масло основата на гръбначния стълб. При колики може да се разтрие коремчето на бебето. Дънов препоръчва 50 г жълт кантарион да се накисне в 200 мл зехтин и да стои на слънце 20 дни. С полученото масло успешно се мажат рани.

Мак

На мака гледат с не особено одобрение, заради неговите упойващи свойства. Освен тях обаче червената билка съдържа куп други здравословни. Макът спира кашлицата, помага срещу кръвоизливи и обилна менструация.Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар