Теф – непознатата безглутенова зърнена култура

Теф е зърнена култура, която е малко позната у нас, но може да бъде открита в търговската мрежа. Теф не съдържа глутен и е изключително полезен на ценни хранителни вещества, минерали и витамини, които подобряват цялостното здраве. Родината му е Етипопия и Еритрея. Използва се за приготвянето на хляб и зърнени изделия. Може да се добавя към ястия с меса и зеленчуци. Предлага се и под формата на брашно като прекрасен заместител на глутеновите брашна. Това прави теф изключително ценен продукт за хора, страдащи от глутенова непоносимост или алергия.

Какви са ползите от консумацията на теф?

Хранителен състав на теф

В половин чаша или около 100-120 грама теф се съдържат:

128 калории;
4,9 г протеин;
0,82 г мазнини;
25 г въглехидрати;
3,5 г фибри;
61 мг калций;
2,6 мг желязо;
63 мг магнезий;
3,6 мг манган;
135 мг калий;
1,4 мг цинк.
Теф не съдържа глутен

Цьолиакията е автоимунно заболяване, което кара тялото да реагира бурно при прием на храни с глутен. Той се съдържа в пшеницата, ечемика, ръжта. Състоянието предизвиква болки в корема, диария, подуване, силна умора, анемия, възпаления в червата, както и много други симптоми.

Хората, страдащи от глутенова непоносимост или глутенова алергия често страдат от недохранване, остеопороза, безплодие. За да могат да живеят пълноценно и за да овладеят състоянието си е нужно да изключат глутена напълно от менюто си.

Ето защо теф е една от много подходящите за целта култури. Не съдържа глутен и е богат на множество хранителни вещества.

Добър източник е на аминокиселини

Аминокиселините са два вида – заменими и незаменими. Някои се синтезират в тялото, други се внасят чрез храната. Теф е с високо съдържание на аминокиселини и протеини за разлика от пшеницата. Той осигурява 9 от ценните аминокиселини, които е необходимо да си набавяте с храната.

Съдържа устойчиво нишесте

Устойчивото нишесте е вид въглехидрат, който не се обработва в тънките черва, а преминава направо към дебелото черво, където фибрите в него ферментират. Тези влакнини подхранват полезните бактерии в червото и увеличават производителността на късоверижни мастни киселини.

Когато менюто е богато на устойчиво нишесте, метаболизмът се подобрява, стабилизира се кръвната захар, нормализира се работата на храносмилателната система.

az-jenata.bgАвтор: СПЪТНИК
Напиши коментар