СЗО: Трябва да открием първоизточника на COVID-19

Откриването на произхода на COVID-19 е морален императив. Всички хипотези трябва да бъдат проучени. Това заяви ръководителят на Световната здравна организация, цитиран от Ройтерс.

ФБР обяви, че пандемията вероятно е била причинена от непреднамерено изтичане в китайска лаборатория, повишавайки натиска върху СЗО да излезе с отговори. Пекин отхвърли обвиненията.

Разбирането на произхода на COVID-19 и изследването на всички хипотези остава научен императив, за да ни помогне да предотвратим бъдещи огнища и морален императив в името на милионите хора, които починаха, и тези, които живеят с ковид, написа Тедрос Гебрейесус в Twitter.

Той направи коментара си, за да отбележи три години, откакто СЗО за първи път използва думата "пандемия", за да опише глобалното избухване на COVID-19.

Активисти, политици и академици заявиха в отворено писмо, че фокусът на годишнината трябва да бъде върху предотвратяването на повторение на неравномерното разпространение на ваксината срещу COVID-19, като уточниха, че това е довело до най-малко 1,3 милиона предотвратими смъртни случая.

През 2021 г. екип на СЗО прекара седмици в Ухан, Китай, където бяха докладвани първите случаи при хора. Съвместен доклад посочи, че вирусът вероятно е бил предаден от прилепи на хора чрез друго животно. СЗО създаде научна консултативна група за опасни патогени, която все още не е стигнала до никакви заключения за това как е започнала пандемията, заявявайки, че липсват ключови данни.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар