СЗО: Широкото използване на антибиотици при COVID-19 е допринесло за антимикробната резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията от COVID-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.

Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с COVID-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала антибиотици. В същото време 75 на сто от тях са били лекувани с такива медикаменти на принципа "в случай, че помогнат".

Като цяло използването на антибиотици не е подобрило клиничния изход за болните с коронавирус. Вместо това обаче то може да е вредно за хората без бактериална инфекция. По тази причина има спешна нужда от рационалното използване на антибиотични лекарства, за да бъдат намалени ненужните негативни последици както за пациентите, така и за населението.

Разкритията подчертават необходимостта от подобряване на предписването на антибиотици по целия свят, заяви помощник генералният директор на СЗО за антимикробната резистентност доктор Юкико Накатани. Въпросите се очаква да бъдат обсъдени през септември на срещата на високо ниво на Общото събрание на ООН, посветена на антимикробната резистентност.Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар