Ще бъде ли проблем грипът тази година?

Вече има случаи на хора, които са болни от грип. Пикът обаче се чака в края на януари и началото на февруари, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV.

Сега сме в преходен период и започва активността на грипа. С десетина дни закъснение се движи вълната. Минаха две-три вълни на респираторни инфекции, а последната даже бе на ентероколитни инфекции, каза той.

Няма причина за забавянето, понякога се свързва с климатичните промени, друг път с по-малкото контакти между хората заради студеното време, обясни Кунчев.

Имаме 50-60 случая дневно, но за момента грипът не представлява особен проблем, категоричен бе той.

В 90% от случаите грипната епидемия е в края на януари, началото на февруари. Очевидно при нас грипа ще набира сила през декември, за да достигне епидемични нива през януари, посочи главният държавен здравен инспектор.

Интересът към грипната ваксина се увеличава всяка година. 249 200 души бяха ваксинирани до вчера. Не е късно да се ваксинираме и сега, каза Кунчев.

Обикновено началото на грипа е доста интензивно, човек усеща, че е болен. Не може да се опита да продължи да ходи на работа или на училище - температура, главоболие и едва след това болки в гърлото, кашлица и др., описа той симптомите.

Каквото и да се случва с Китай, рано или късно ще дойде и тук. Наистина сме едно голямо село и със самолетите всичко се разнася за часове. Там има пневмонии, най-вече при деца се проявяват. Няма нов и непознат вирус, което ни успокоява, каза Кунчев за многото случаи на пневмонии в Китай.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар