Рецептата чудо на радомирските баби за имунитет

Чесънът е растение с много доказани лечебни свойства и с право се нарича „суперхрана“. Той е от малкото билки, използвани още от древността не само в кулинарията, а и за лекарствено средство. В народната медицина се прилага за борба с грип и вирусни инфекции, атеросклероза, като противогнилостно и бактерицидно средство при някои стомашно-чревни инфекции, против високо кръвно налягане, като пикочогонно средство, при висок холестерол, астма и други. Радомирското село Долни Раковец отдавна е прочуто с дългогодишните традиции в производството на чесън. Поради благоприятния климат и плодородни почви чесънът става едър и ароматен.

Във всяка къща продължава да се сади чесън и местните хора го ядат сутрин, обед и вечер. Бабите в селото от незапомнени времена пазят рецепта за силен имунитет, която бори вирусите. Те продължават да приготвят илача, защото се счита, че държи вирусите и болестите далеч от дома им.

Рецептата e известна в целия край – една глава чесън се смачква и се слага в паничка, добавят се оцет и олио (зехтин) и сол. Бърка се до получаване на еднородна смес и се консумира като разядка. При смачкването на скилидките се отделя водороден сулфид и алицин, който действа като щит в тялото. За да намалите чесновия мирис, може да комбинирате с магданоз, копър, чай от мента и лимон или мляко.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар