Пускат в аптеките назална ваксина срещу грип

От петък, 27 октомври, в аптечната мрежа ще е налична жива назална ваксина срещу грип. Това съобщават от "Плюс мен" - специализирания сайт на Министерство на здравеопазването за имунизациите в България.

Имунизацията с Fluenza Tetra се извършва чрез впръскване в носа и се препоръчва за деца на възраст от 2 до 18 г. При деца, които до момента не са били ваксинирани срещу грип, трябва да се приложат 2 дози ваксина с интервал от поне 4 седмици между тях.

Междувременно продължава и имунизацията по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. 2023-2026 г.

Само за три седмици от старта на ваксинацията срещу грип, са поставени над 50% от договорените по програмата ваксини. До момента са имунизирани 168 000 души. Най-много ваксини са приложени в Пловдив – 19 715, София – 18 408 и Бургас – 10 193.

Препоръчително е имунизацията срещу грип да се извърши преди началото на епидемичния сезон. Ваксини могат да се поставят и по време на целия грипен сезон.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар