Повечето положителни за COVID-19 проби в Бургаско - на ваксинирани чужденци

flagman.bg

Общо пациентите в ковид отделението на УМБАЛ Бургас са 16, те са в стабилно състояние

Част от положителните на PCR тест за коронавирус хора в Бургаско към момента са ваксинирани чужденци, научи Флагман.БГ от добре информирани източници. Те са с лека до средна симптоматика и са в стабилно състояние. Не е ясно с кой щам на вируса са заразени те, но вероятно се касае за Делта варианта, който от началото на юли 2021 г. е най-разпространеният в Европа.

Тази информация потвърждава изказванията на директора на РЗИ-Бургас отпреди 3 дни д-р Георги Паздеров, който преди срещата на Областния кризисен щаб в морския град заяви, че „част от положителните в областта са ваксинирани с двете дози и става въпрос за чуждестранни граждани“.

Междувременно такива данни излизат и от държави като Израел и Великобритания, където процентът на ваксинираните е най-висок. Така например в Израел над 60% от хоспитализираните в тежко състояние, които са били положителни на PCR тест, са имунизирани с двете дози. В същото време вече не е ясно дали самият PCR протокол е ефективен, тъй като ако вземем предвид различните мутации през последните 18 месеца, се оказва, че тестваме за вирус, който вече не е същия като оригиналния. Дали това е така обаче, засега е само спекулация.

В същото време е хубаво да се спомене друга информация от Израел, според която преболедувалите коронавируса през който и да е момент на пандемията, получават много по-траен и по-ефективен имунитет срещу всички бъдещи щамове. Нещо повече – статистиката показва, че имунизираните имат 6.72 пъти по-голям шанс да се разболеят отново спрямо преборилите се със заразата в предходната година. 

Предвид това на какъв летен сезон ставаме свидетели, отсега е рано да се каже каква ще е картината в България през есента. Интересно обаче е, че имаме изключително голям туристопоток, а новите заразени засега не растат. Същата е и ситуацията със смъртността, което донякъде съвпада с данните от Индия, където с новия Делта щам ситуацията изглежда такава, че вирусът става все по-заразен, но и все по-безопасен.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар