Ползи от приема на витамин Д през есента

Витамин Д, още известен като витамина, който си набавяме от слънцето, е изключително важен за доброто и правилно функциониране на нашия организъм. С есента идват и мрачните дни, заедно с ниските температури, което означава, че натуралното набавяне на Витамин Д става ограничено. Днес ще ви разкажем няколко основни ползи от приема на витамина през по-мрачните сезони.

Здраве на костите

Витамин D има голяма роля в доброто здраве на костите, тъй като той регулира метаболизма на калция. Ако имате недостиг на този витамин, то е възможно костите ви да бъдат чупливи, да има липса на мускулна сила, както и да се повиши риска от остеопороза. 

Подсилване на имунната система

Витамин D е един от най-важните витамини за силната имунна система. На повърхността на белите клетки има рецептори за този витамин, което им дава възможност да го синтезират. Това от своя страна води до добър имунен отговор на организма при възникване на инфекция. 

Здрава сърдечно-съдова система

Витамин D има много добро влияне върху цялостния организъм, както и върху функционирането на сърцето. Недостигът на витамина на слънцето засилва риска от развитие на сърдечни болести, диабет и високо кръвно налягане. За това е препоръчително да приемате витамин D, когато не може да си го набавите от слънцето.

Здрава устна кухина

Витамин D подпомага за поддържането на добро здраве на устната кухина. Приемът на този витамин намалява риска от поява на кариеси, както и на заболявания на венците. Той стимулира производство на антимикробни пептиди, което му дава възможност да действа като анти-възпалително средство.

Знаете ли, че витамин D се съдържа и в някои храни? Ако не сте фенове на хранителните добавки, но пък искате да подсилите съдържанието на този витамин в организма си, то може да приемате повече бадемово мляко, яйца, тофу, гъби, сьомга и кисело мляко. Разбира се, няма да има същия ефект като от хранителните добавки, но определено ще повиши нивата му в организма.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар