Пчелният прашец предотвратява инфаркт

Суровият мед, пчелното млечице, пчелната пита и дори пчелната отрова са били използвани в древните системи на медицината по целия свят. Пчелният прашец е още един пчелен страничен продукт, използван в миналото за лечение на редица заболявания, повишаване на енергийните нива и насърчаване на устойчивостта на стрес.

Ползи за здравето от пчелния прашец

Любопитни ли сте за лечебната стойност на пчелния прашец? Ето основните му ползи, според научната литература:

• Помага ви в борбата със стреса

Доказано е, че пчелният прашец подобрява физическата хомеостаза по време на дейности с висок стрес и подобрява спортните постижения. Независимо дали тренирате за спортно събитие или се справяте с тежка стресова работа, пчелният прашец може да ви предпази от хроничната реакция: „Бий се или бягай!“.

• Намалява възпалението

Някои растителни химикали, мастни киселини и други съединения в пчелния прашец допринасят за неговия понижаващ възпалението ефект. Едно изследване върху животни установи, че пчелният прашец намалява възпалението в случаи на оток с до 75%.

• Може да oблекчи симптомите на алергия

Пчелният прашец може да помогне за облекчаване на симптомите на определени видове алергии, като инхибира освобождаването на хистамин в отговор на алергени. Като насърчава хомеостазата и регулира отговора на имунната ви система, по този начин, пчелният прашец може да служи като природен антихистамин.

• Облекчава симптомите при уголемяване на простатата

Проучванията за ролята на пчелния прашец за намаляване и предотвратяване на уголемяването на простатата при мъжете не са многобройни. Изследванията върху цветния прашец при мъже обаче, показват, че веществото ефективно намалява симптомите на уголемената простата.

• Поддържа сърдечносъдовото ви здраве

В проучване върху животни е доказано, че пчелният прашец предотвратява инфарктите, благодарение на антиоксидантната си активност. Антиоксидантите са съединения, способни да неутрализират свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките и ДНК, когато не бъдат контролирани. Тялото произвежда антиоксиданти естествено.

Това производство обаче намалява с възрастта и увреждането на свободните радикали играе роля в развитието на сърдечносъдови заболявания. Въпреки че са необходими повече изследвания, богатите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на пчелния прашец могат да насърчат по-доброто здраве на сърцето.

Как да приемате правилно пчелния прашец?

Пчелният прашец може да се консумира в сурова форма на гранули. В повечето от продуктите в магазините за здравословни храни, пчелният прашец, е изсушен, което му придава по-твърда текстура. Има леко сладък вкус, с едва доловима горчивина. Подобно на меда, лесно се смесва с други аромати. Можете да поръсите с пчелен прашец смутита или да го комбинирате с мед и да го добавите към горещия чай. Намажете пресен пчелен прашец върху препечен хляб с фъстъчено масло или поръсете салатата с малко гранули.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар