Откриха още едно полезно свойство на ябълките

Учени от Австралия и Германия установиха, че определени фитонутриенти, съдържащи се в ябълките, стимулират производството на нови мозъчни клетки, пише сп. "Стем селс рипортс".

Това според изследователите може да помогне за подобряване на паметта и когнитивните функции.

Известно е, че химикали, срещани в растенията - т.нар. фитонутриенти като ресвератрола в червеното грозде и епигалокатехин-3-галат в зеления чай, имат положително въздействие върху различни органи, в това число и мозъка.

В тестове с мишки изследователите са установили, че въпросните клетки - предшественици на мозъчни структури, свързани с ученето и запаметяването, се размножават по-активно и произвеждат повече неврони.

Специалистите сравняват ефекта на фитонутриентите кверцетин и DHBA върху генерирането на нови мозъчни клетки с този на тренировка - известен стимул на неврогенеза.

Учените отбелязват, че наблюдаваните подобрения в когнитивните функции след прием на "ябълкови съединения" засега са потвърдени само при животни. В бъдеще изследователите планират да проверят дали тези или други фитонутриенти могат да подобрят мозъчните функции и при хора.

Източник: БТА


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар