Може ли да се пие топъл чай в горещ ден?

Във Великобритания обсъждат доколко полезни са в горещината топлите напитки. Привържениците на горещия чай твърдят, че той повишава температурата на тялото отвътре и затова горещината отвън се усеща по-слабо.

Истината е, че чаят или всяка друга гореща напитка може да „охлади” тялото в горещините само ако навън духа вятър, а в помещението има климатик. 

Изследователи от Школата по кинетика на тялото при Университета „Отава“, начело с австралийския професор Оли Джей, стигнали до извода, че горещите напитки провокират силно изпотяване, но понижават телесната температура само при условие че потта може да се изпарява.

Ако това е невъзможно (например в горещо, задушно, безветрено време) или сте с дрехи, покриващи тялото, най-добре си изберете студена напитка, смята проф. Джей. 

Към друго мнение се придържат в Средна Азия. Преди време жителите на тези държави са ходели в горещината с топли памучни халати, чалми или вълнени шапки, и са пиели горещ чай. Несладкият зелен чай бързо утолява жаждата, а плътните дрехи защитават от слънцето. 

В горещините не трябва да се пие сладко газирано. Такива напитки не утоляват жаждата, освен това съдържат много захар и калории. Изследвания показват, че навикът постоянно човек да пие газирано може да наруши бъбречната функция. 

Не е желателно да пиете алкохол, дори и слабоалкохолни напитки, като бира например. Тя оказва диуретично действие и изкарва течностите от организма. Диетологът Хизер Манджери отбелязва, че ако сте решили да изпиете една бира, пийте глътка алкохол, глътка вода – това ще намали нивото на обезводняване.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар