Микроби-антидепресанти в почвата: Как мръсотията ни прави щастливи

Хапчетата не са единствения начин да се отървете от лошото настроение, потиснатостта и депресията. Установено е, че определени почвени микроби действат върху мозъка като  антидепресанти, а най-хубавото е, че нямат нито странични ефекти, нито причиняват химическа зависимост. Научете как да извлечете полза от естествените антидепресанти в почвата и да направите себе си по-щастливи и по-здрави хора. Ето как мръсотията ви прави щастливи.

Природните лекове са служили на човека от незапомнени времена. Тези почти напълно загубени днес лекове са помагали срещу всякакви заболявания-дори психически и емоционални страдания. Древните лечители може и да не са разбирали защо и как дадено лекарство е лекувало определена болест, но са знаели, че я лекува. Съвременните учени пък вече са отговорили на въпроса защо голяма част от билките и приложенията им лекуват, но като че ли само за познатите от преди лекове, които все още се използват в медицината. Връзката между микробите, намерени в почвата и човешкото здраве наскоро е потвърдена от учените.

Знаехте ли, че в почвата живее естествен антидепресант? Вярно е. Бактерията Mycobacterium vaccae е обект на изследвания от учените. Те са открили, че бактерията има положителен ефект върху невроните- такъв, какъвто лекарствата-антидепресанти постигат.

Намаленото количество на серотонин се свързва с депресия, тревожност, обесесивно-компулсивно разстройство и биполярни проблеми. Бактерията се явява естествен антидепресант, намиращ се в почвата и не причинява неблагоприятни последици за здравето. Използването на микробите-антидепресанти е изключително лесно- просто чрез игра в калта.

Повечето запалени градинари ще ви разкажат, че градината е тяхното място на щастието. И наистина- всичко, което човек прави в градината- копане, сеене, засаждане- всяко едно действие е редуктор на стреса и повдига настроението. Фактът, че почиват и на научни открития, добавя достоверност към твърденията на „зависимите“ от градинарство хора. Наличието на антидепресантни почвени бактерии не е изненада за много от нас, които са изпитвали удовлетворението от работата в градината. Подкрепянето на тези факти от науката е очарователно, но не и шокиращо за щастливия градинар.

Правят се изследвания още и дали антидепресантните почвени микроби Mycobacterium оказват благотворно влияние върху болестта на Крон, ревматоиден артрит и дали подобряват когнитивната функция.

Как мръсотията ви прави щастливи?

Микробите-антидепресанти в почвата карат цитокина да повиши нивото си, което пък води до производство на по-големи количества серотонин. Въздействието на микобактерията е било тествано върху плъхове, които са демонстрирали увеличена познавателна способност, по-ниско напрежение и по-добра концентрация върху поставените задачи, спрямо контролната група.

Градинарите вдишват полезната бактерия и така тя навлиза в тяхното кръвообращение. Еднократният досег до бактерията осигурява антидепресантен ефект в продължение на до 3 седмици, ако изследванията върху плъховете могат да се смятат за адекватен показател. Така че излезте навън и поиграйте в калта, за да подобрите настроението и живота си.

Източник: GardeningKnowHow

Превод: Атанас Георгиев




Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар