Мием ръцете си, а почистваме ли телефоните си?

Много хора не се замислят, че използват мобилния си телефон навсякъде, от сутрин в леглото си до масата на вечеря и в лекарския кабинет.

Изследванията показват, че мобилните телефони са далеч по-мръсни, отколкото повечето хора подозират и колкото повече микроби събират, до толкова повече микроби се докосвате ежеминутно.

Всъщност собствената ви ръка е най-големият виновник, когато става въпрос за поставяне на мръсотия върху вашия телефон.  Американците проверяват телефоните си около 47 пъти на ден, според проучване на Deloitte, което предоставя множество възможности за преминаване на микроорганизми от пръстите ви към вашия телефон.

„Тъй като хората винаги носят мобилните си телефони, дори и в ситуации, в които обикновено мият ръцете си, преди да правят каквото и да било, мобилните телефони обикновено стават доста мръсни“, казва Емили Мартин, асистент по епидемиология в Университета на Мичиган в училище за обществено здраве.

Изследванията досега показваха само колко микроби обхождат средния мобилен телефон, но скорошно проучване откри над 17 000 копия на бактериални гени на телефоните на ученици от гимназията.

Учени от университета в Аризона са открили, че мобилните телефони пренасят 10 пъти повече бактерии от повечето тоалетни седалки.

Човешката кожа е естествено покрита с микроби, които обикновено нямат отрицателни последици за здравето и естествените бактерии плюс маслата на ръцете ви се предават на телефона ви всеки път, когато проверявате съобщение или изпращате имейл.  От това следва, че повечето организми, открити по телефоните, не са патогени, тоест няма да ви разболеят, казва Мартин.  Стафилококът може да присъства например, но обикновено не е този вид, който ще донесе стафилококова инфекция.

Но някои бактерии могат да ви засягат.  „Ние не живеем в стерилна среда, така че ако докоснете повърхност, може да има нещо по нея“, казва Сюзън Уайтър, директор на клиничната микробиология в Ню Йорк-Презвитериан и Медицински център на Университета Колумбия.  „Има много замърсители на околната среда.“ Проучванията са открили сериозни патогени на клетъчните телефони, включително Streptococcus, MRSA и дори E. coli.  Може би тези микроби на телефона ви няма да ви разболеят автоматично, казва Уайтър, но все пак не бива да проникват в огранизма ни. Вирусите могат да се разпространят и по телефони- например ако един човек е болен от стрептокок или грип и кашля по мобилния си телефон, преди да го предаде на приятел.

За щастие има лесни начини да се избегнат някои микроби.  Едно от най-лошите места за използване на телефона ви е в банята. Когато пуснем водата на тоалетната се разпространяват микроби навсякъде, така че телефоните се оказват с фекални бактерии като Е. коли.  Взимането на мобилен телефон в банята и след това излизането с него е нещо като да влезете, да не си миете ръцете и да се върнете навън.

Новият коронавирус, например, се разпространява по въздушно капков път, но също и чрез фекалии.

Премахването на телефона ви извън банята ще помогне, но ако искате да почистите телефона си, то има няколко различни метода. Много хора просто избърсват телефоните си с мека кърпа от микрофибър, която ще премахне много от микробите.  За по-дълбоко почистване Whittier препоръчва използването на комбинация от 60% вода и 40% алкохол. Смесете съставките заедно и след това натопете кърпа в разтвора, а с нея почистете телефона си навсякъде. Освен ако не сте болни, правете това няколко пъти всеки месец. Не използвайте дезинфекциращи гелове или спрейове, защото могат да повредят телефона ви.

  Източник: www.time.com


Автор: Велина Великова
Напиши коментар