Кога любими плодове сa опасни за здравето

Плодовете при определени условия могат да навредят на организма. В какви случаи това се случва изброи пред радио "Спутник" д-р Рима Мойсенко, главен лекар на клиниката по естетична медицина "Риммарита", терапевт, диетолог.

На първо място, опасността представлява фруктозата, която е част от сладките плодове. Това е монозахарид, чиято прекомерна консумация води до повишаване на нивата на холестерола в кръвта, образуване на токсични висцерални мазнини и метаболитни нарушения. Захарният диабет може да се превърне в една от сериозните последици от злоупотребата със сладки плодове, предупреди лекарят.

От този всесезонен плод не се пълнее, той гони и депресията

„На първо място, трябва да избягваме презрели и меки плодове: те съдържат най-голямо количество фруктоза. Няма значение какъв вид плод е: ако е твърде мек, тогава този плод е лош, "обясни тя.

Според лекаря трябва да отдадете предпочитание на твърдите плодове, които съдържат малко сок.

Яденето на екзотични плодове, необичайни за тялото, дори и в твърдо състояние, може да доведе до алергични реакции, продължи Мойсенко. В този смисъл, според нея, "на последно място" сред всички плодове, които можете да си позволите, трябва да поставите киви, ананаси, банани и манго.

Диетологът също не препоръчва да се увличате с плодове, които могат да предизвикат повишена ферментация в организма, например цитрусови плодове. Според нея същото свойство притежават много плодове: грозде, касис и по-специално цариградско грозде.

За хората, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, е по-добре да откажат плодовете и плодовете изобщо, смята Мойсенко. Те могат да ядат не повече от две ябълки и една жилава круша на седмица, каза тя. Малко количество фурми, според нея, също не би трябвало да навреди много.

"Той има шесткомпонентна система на витамин С, която съдържа огромно количество биофлавоноиди и пектини. И тези киселини са невероятни, особено за възрастни хора и хора с ниска киселинна активност в стомаха", каза диетологът.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар