Кардиолог: Внимавайте с киселото и соленото по празниците!

Прекомерната употреба на алкохол задължително води до влошаване на сърдечно-съдовото заболяване, подчерта доц. Красимира Христова

„Това, което забелязваме е, че има увеличение на сърдечно-съдовите инциденти по време на празничните дни, защото много нашите пациенти прекаляват с храненето и алкохола. Нашите традиции повеляват именно по тези празници да се консумира много консервирани храни, които са богати на натриев хлорид и глутамат, така че киселото и соленото са тези, които водят пациентите ни в спешните отделения.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria доц. Красимира Христова – кардиолог и председател на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика.

"Препоръчваме умерената употреба на алкохол, която се равнява на 1 до 3 алкохолни единици, тоест 30-50 мл твърд алкохол – 80 мл вино или 250 мл бира", каза доц. Красимира Христова.

Прекомерната употреба на алкохол задължително води до влошаване на сърдечно-съдовото заболяване, подчерта кардиологът.

„Умерената употреба е единственото спасение. Не прекалявайте, празниците не са само храна и алкохол“, посочи доц. Христова.

Не трябва да се консумират мазни и пържени храни, тъй като те повишават нивото на холестерола в кръвта. Вместо това да се набляга на салатите и вегатерианските опции, препоръча кардиологът.

Пуешкото месо е идеално, което може да се включи в диетата, защото то не е богато на мазнини и когато се приготвя печено, е още по-диетично, каза още доц. Христова.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар