Какво да засеем в градината през март месец

През март месец градината започва да се събужда от зимния сън. Време е да се заемем с нея, за да имаме вкусна и обилна реколта след няколко месеца.

В началото на март се засаждат ранните картофи при температура на почвата около 8-10 градуса. Площта се набраздява на разстояние 60 см. Рътените картофи се поставят с кълновете нагоре в браздите на разстояние 20-25 см. Покриват се с 6-8 см почва.

Баклата може да се засее още в началото на март. При пролетно засяване не съществува опасност от измръзване, защото в ранния си стадий тя издържа на температури до няколко градуса под нулата. Засява се на редове, разстоянието между които е 50 см., а между семената в реда - 8-10 см. През първата половина на март, когато разсадът от домати за ранно производство образува втори лист се пикира в полиетиленови оранжерии или полутопли парници. За да не се повреди разсада при изваждането е необходимо почвата предварително да се полее. Подходящо разстояние за пикиране на доматите е 10х10 см. След пикирането култивационните съоръжения се проветряват.

През втората половина на март се засява пипер и патладжан, а след 10-15 дни и доматите за средно ранно полско производство. За осигуряване на висококачествен разсад на 1 кв.м. се засяват 8-10 гр. семена от пипер, 2-2.5 гр. домати и 3-4 гр. патладжан. Борбата срещу различните почвообитаващи гъби и предпазването на растенията от сечене се провежда, като леглото на семената трябва да се напраши със син камък, в случай че семената не са обеззаразени.  Лехите се покриват с полиетилен за да се запази влагата и повиши температурата.

Водният лук и празът за разсад могат да се засеят на открити лехи при наличие на подходяща температура. През март месец се сеят всички кореноплодни зеленчукови култури - моркови, репички и др. Засява се също и магданоз. В края на месеца може да се засадят салатата, алабаша и др. Време е да се засее градинският грах, ако това не е станало през февруари. При първа възможност за работа на открито през пролетта трябва да се обърне внимание на засятия през есента спанак. Трябва да се подхрани с тор и да се прекопае. Ако спанакът е засят през февруари е необходимо след поникването да се подхрани и при суша да се полее веднъж.

Арпаджикът се засажда още при първа възможност през март. Лукът развива слаба коренова система и трябва да използва пролетната влага, за да направи едри глави. Когато ги оформи напълно, през юли и август, тогава валежите или напояването са направо вредни - възбужда се за нов растеж, а това се отразява на съхраняемостта на главите.

За засаждане на арпаджика в дворната градина е най-добре да оформите произволно дълга леха и широка, колкото ще ви е удобна за работа. Ако почвата е бедна, може да пръснете и малко амониева селитра - по 10-20 г на квадратен метър. След като подравните лехата, направете по нея браздички, дълбоки 3-4 сантиметра. В тях чрез леко натискане засадете лучковичките през 8-10 см една от друга. След това ги засипете с изровената пръст. Ако луковичките са толкова едри, колкото трябва да са според препоръките, за 10 кв. метра ще са ви необходими към 800 г арпаджик.

Суперранни тиквички се получават, като около средата на март се засеят в лехи на около 110-120см разстояние една от друга, и се покрият с найлон. Когато стане топло, найлонът се повдига-температурата отвътре не трябва да надвишава 30 градуса. През май месец тиквичките се откриват.

Ако не сте си засели граха през февруари, използвайте първата възможност през март. Колкото по-късно, толкова по-зле. Грахът е студоустойчив, а му трябва пролетната влага, за да се развие и да даде богата реколта.

Използвате ли за засаждане картофи от отгледаните за консумация, знайте че ще получите поне с около 25% по-нисък добив, отколкото от отгледаните за производство на посадъчен материал в специализираните стопанства. Но това не значи, че ако са ви останали клубени от съхраняваните като зимнина, трябва да ги изхвърлите. Засадете ги. Все някаква полза ще има.

 Искате ли да отгледате салати в дворната градина, и сега може да засеете семена, за да получите разсад. Подходящото време е най-късно до средата на март. По-нататък става излишно, защото салатите ще трябва се развиват в много топло време, а те не го понасят.

Източници: gradinata.bg;

gradinar.net

Снимка: LinkedIn
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар