Основи на събирането на билки

Чели сте много за лечебните свойства на билките и сте научили за някое местенце,  на което можете да се сдобиете с тях. Ние от СПЪТНИК ще Ви обясним най-основните стъпки, чрез които можете пълноценно да се насладите на приключението, което представлява всяко събиране на билки.

Информирайте се на каква територия се намирате, за да не се окаже, че берете билки в защитени паркове. Много е важно и да внимавате да не берете защитени растения.

Докато берете билки, старайте се да бъдете внимателни. Важно е след себе си да оставите свежи стръкове, здрава коренна система, както и семена. Би било хубаво следващия път,  когато решите да си съберете билки от същото място, те все още да са там.

Старайте се да откъсвате само онези части на растението, от които имате нужда. Досещате се, че е лошо да кършите клони или да изкоренявате полезните билки. Когато събирате билки, внимавайте да няма насекоми по тях.

Важно е да знаете, че билките се берат най-добре(с малки изключения), когато времето е слънчево и сухо.

Разбира се, ще искате да изсушите своите билки. Това се прави на сенчесто и проветриво място.

Трябва да изберете правилен начин на съхранение. Не трбява да ги държите в найлонови торби и пликове. Това води до запарване и съответно почерняване и загниване. След като вече са изсъхнали, те се съхраняват увити в хартия или хартиени пликове. Може да се държат и в буркани, като е желателно да ги надпишете, за да не ги бъркате.

Дръжте билките далече от светлина. Тя им действа неблагоприятно, при което те губят своите полезни свойства.

Снимка: omda.bg
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар