Как да ядем чесън, за да не вреди на стомаха

Съществува спор относно чесъна и дали ползите от него са в повече отколкото вредите. Почти всички са чували, че той е наричан естествен антибиотик. Това се дължи на веществото алицин, което е способно да унищожава различни патогенни микроорганизми. Отрицателните страни на консумацията на чесън са свързани най-често с това, че предизвиква появата на киселини, газове, неприятна миризма на тялото, потта и на устната кухина най-вече. Похапването на суров чесън може да предизвика дразнене и увреждане на лигавицата и стените на стомаха и червата, което в някои случаи може да доведе до перфорация. Хора с храносмилателни проблеми и заболявания като язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит и други подобни трябва да избягват консумирането на чесън. Стомашен дисконфорт се получава почти при всички хора, независимо дали са здрави или имат проблеми с храносмилателната система. За да се намали това стомашно дразнене, е препоръчително, след като чесънът се обели, скилидката да се отвори и да се отстрани зародишът в нея. Именно той най-много дразни стомаха. Също така е хубаво скилидката да се накълца и да престои така поне пет минути, преди да се хапва или сложи в някакво ястие. Чесънът не бива да се готви дълго, защото това би довело до загуба на неговите хранителни качества. За това той се слага максимум десет минути преди края на готвенето. Най-полезен разбира се е суров, но в такъв случай това не трябва да става на празен стомах и винаги да се приема в комбинация с друга храна – картофи, хляб и други. Източник: gotvach.bg


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар