Как да си направим антибактериални кърпички удома

Изолирани у дома, все по-често посягаме към готовите пакети с антибактериални кърпи за почистване на дръжките на вратите, кранчетата в банята или пък ключовете за осветлението, пише Марица. Цената, която плащаме и ние като потребители, а и планетата – не е никак малка. Има ли начин да бъдем по-пестеливи? Почитателите на зеления начин на живот имат отговор на този въпрос – домашни антибактериални кърпички за многократна употреба. Рецептата за създаването им е като детска игра, а приложението им е навсякъде у дома – петна по пода, готварската печка, мивката, микровълновата печка, первази, хладилник, кранчета, ключовете за осветлението у дома и разбира се, за бобра с домашната прах. За направата на домашните антибактериални кърпички е нужен голям съд – контейнер, кофа или буркан с плътно затваряне, универсални микрофибърни кърпи или най-обикновени стари памучни тениски и още няколко тайни съставки. В 4 литра вода се смесват 1 чаша оцет, 12 капки лавандулово масло, 5 капки друго любимо етерично масло и 2 чаени лъжички стандартен почистващ препарат. В готовата смес се поставят кърпите и се оставят известно време да се напоят добре.
Оцетът ще помогне за отстраняването на натрупаните по повърхностите мазнини и ще придаде блясък на стъклените повърхности. Почистващият препарат в сместа ще отстрани мръсотията – за предпочитане е детергент с неутрално PH, без цвят и аромат.
Лавандуловото масло пък е добре известно с естествените си антибактериални свойства, а допълнителните 5 капки любимо етерично масло е за онези, които не харесват аромата на лавандулата. Подходящо за тази цел е свежото масло от грейпфрут например. Важно е домашно създадените антибактериални кърпички да се съхраняват на тъмно място, далеч от слънчева светлина. И не на последно място, е важно да залепим етикет върху контейнера с потопените кърпички, за да няма неприятни изненади. Но, трябва да сте наясно, че макар и да ги наричаме антиактериални, тези кърпични не могат да дезифекцират контактните повърхности от коронавирус – за целта ще трябва да използвате най-сигурните методи.Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар