Груби грешки, които правим при готвенето вкъщи

Готвенето на домашна храна е не само съчетание на вкусни съставки, но и тяхната правилна техника за термична обработка. Как да готвите: да варите, да пържете или печете? Подготвили сме селекция от 10 ястия, които може да не са толкова полезни, колкото си мислите, според начина им на приготвяне. Елда в мляко Ползите от зърнените култури са известни дори на тези, които пренебрегват елдата в диетата си. Но диетолозите са сигурни, че комбинацията от тази зърнена култура с мляко е нежелана. Различните ензими в човешкото тяло са отговорни за храносмилането на елда и мляко и ако тези продукти се консумират едновременно, това може да предизвика разстройство. Желязото, съдържащо се в елдата, не позволява калцият да се абсорбира от млякото. По-добре е да използвате тези продукти отделно, но ако не можете без любимото си ястие, тогава трябва да ограничите употребата му до 1 път седмично. Млади обелени картофи Тези, които ценят фигурата си, знаят, че яденето на картофи често не се препоръчва. Но ако все пак се изкушите, то тогава е по-добре те да са млади и с обелката. В кората им се съдържа калий, желязо и магнезий. Е, ако обелите корите, остава едно нишесте. Обърнете внимание на факта, че е по-добре да избягвате да купувате картофи със зеленикава кора, в нея има много соланин, отровен за хората. Задушено зеле Най-добре е да се използва зеле в необработения му вид, тъй като този зеленчук губи по-голямата част от хранителните си вещества при готвене. Най-добре е да изберете кисело зеле задушено зеле, защото това допринася за усвояемостта на тежката храна. Тиква без кора В тиквената кора се съдържа растителен протеин, който инхибира възпроизводството на гъбичките. И в сравнение с целулозата в корите е много повече цинк. По-добре е да опитате да сведете до минимум горния слой тиква преди готвене или дори да го изпечете заедно с корите например. Пържени патладжани Пържени сини домати с оцет и чесън са храна, която много от нас обичат. Тези, които предпочитат пържени патладжани пред печени патладжани, ще получат повече калий и по-малко нитрати от зеленчука. Мюсли с трици и мляко Може да изглежда, че ако добавите към мюслите мляко, ще станат само по-полезни, но е много по-добре да ги хапвате с обикновена вряла вода. Самите мюсли и трици се усвояват дълго време и в комбинация с мляко те могат да причинят тежест в долната част на корема и подуване. Мюслите с водата също могат да бъдат вкусни, просто добавете към тях плодове и мед, сушени плодове или ядки и се насладете на питателна закуска. Сурови домати Общоприето е, че суровите плодове, зеленчуци и горски плодове имат много повече витамин от термично обработените. При доматите нещата стоят по друг начин. По време на задушаване или печене доматите се обогатяват с микроелементи. Черен чай с мляко Английската традиция да се добавя мляко към черен чай не е обичана само от британците. Само поради млякото, всички антиоксидантни свойства на чая се изпаряват. Може да харесате и ароматен чай с мед, цитруси или мента. Такава напитка е много по-добра. Чесън в ястия Целите скилидки чесън могат да добавят пикантен вкус към ястията, а и не всеки обича да вкусва нарязан чесън. Но точно при нарязване от чесъна може да се извлече много повече ползи, отколкото от целия. Броколи Те трябва да се готвят много внимателно и за кратко време. Голяма грешка за готвачите е пърженето им, поради което изчезват много витамин С, хлорофил, протеини и захар.

СПЪТНИК винаги горещо е помагал на независимите частни сцени! Защото нашата любов и съпричастност е тяхната единствена субсидия! Да го направим заедно сега! ТУК!

 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар