Феноменалният невен- цялата аптека в едно растение + рецепта за приготвяне на мехлем и чай

Билката невен, която прилича повече на цвете, е истинско съкровище в природната аптека. Неслучайно нему е отредено почетно място в безценните бабини тефтери. Всеки е чувал за вълшебния мехлем от билката (Calendula Offisinalis), с който нашите баби са лекували повърхностни и дълбоки рани , разширени вени, хемороиди и мускулни болки. Това е така, тъй като оранжевото цвете е притежател на силни антимикробни съставки, които с лекота надвиват възпалителните процеси.

Доверете му се, когато ви измъчват язва или гастрит, имате кръв в урината или нередовен цикъл. Гъбичките не оцеляват дълго след третирането им с екстракт от невен. Успокояващото действие върху нервната система е силно ценено от съвременните фитотерапевти. Билката влияе положително на чревната флора при запек и глисти. Любопитен факт: гледайки невена, можете да направите прогноза за времето. Ако след 7,00 часа кошничката цвят не се разтвори, това означава ще вали дъжд.  Невенът се бере, единствено когато пече слънце, тъй като тогава се проявяват лековитите му свойства. Най-добре е в рецептите за лечение с невен да използвате свежи цветчета, тъй като в тях концентрацията на полезни вещества е по-висока.

РЕЦЕПТА

Запържете леко четири препълнени шепи цветчета от билката в половин килограм предварително разтопена и премита свинска мас. Използвайте дървена лъжица за приготвянето на балсама, като разбърквате с нея сместа, докато е на котлона. Не допускайте цветчетата да загорят.

Оставете приготвения мехлем да престои цяла нощ в тенджерата. На следващия ден затоплете леко сместа, след което я прецедете през ленена кърпа. Прецедената маса се изсипва в сухи стъклени бурканчета с капачки с винт. Мазането с мехлема се прави поне 2 пъти на ден. Действието се засилва при бани с невен, чиято продължителност е поне 10 минути.

Чаят от невен служи при язва, гастрит, кръв в урината, жълтеница, пречистване на кръвта. Той се прави по следния начин:

Една лъжица от билковата сме се залива с 250 мл вряла вода. Запарката се оставя да кисне пет минути, захлупена под капак. Отварата се приема топла, без подсладители.

Източник: bgbilka
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар