Ето какво трябва да ядем през зимата

Зимата е вече тук. Това означава, че ни очакват дълги месеци на ниски температури, недостатъчно слънчева светлина и вируси, които ни атакуват от всички страни. Не е лесно да се опазим здрави и да се чувстваме свежи и отпочинали във всеки студен ден, но с консумацията на полезни за тялото храни и напитки можем да превърнем зимата в приказка.

Супи - Това е една от най-добрите храни, които ще ви помогнат да преживеете комфортно зимата. Трябва обаче да избягвате многото сол и сметаната, за да извлечете максимума от това ястие.

Карфиол и броколи - Тези зеленчуци могат да допринесат за защитата срещу вирусите. И броколите, и карфиолът съдържат много витамин С, който подобрява функцията на имунната система. През зимата е истинско предизвикателство да се намерят пресни зеленчуци. Замразените карфиол и броколи обаче съдържат същите хранителни вещества като пресните.

Овесена каша - Тайната на това да останете енергични до обяд е приемането на здравословна закуска с бавно освобождаване - като овесената каша. Можете да бъдете креативни с това сутрешно хапване, като добавите семена и ядки. Освен това някои зимни плодове като фурми и ябълки могат да увеличат ползите за здравето от такова ястие.

Кореноплодни зеленчуци - Намирането на пресни зеленчуци през зимата може да бъде трудна задача, както вече споменахме. Въпреки това, кореноплодни зеленчуци като ряпа и моркови могат да бъдат лесно достъпни. Това е така, защото те издържат на студено време.

Консумирането на тези зеленчуци варени, сурови или печени ви носи витамини А и С и повишаване на нивата на бета-каротин в организма.

Богати на витамин D храни - Храните, богати на витамин D, са хранителен продукт номер 1, който трябва да добавите към менюто си през зимните месеци. Доказано е, че хората, които се хранят по-емоционално през есента, имат по-ниски нива на витамин D, което се свързва с повече тревожност и депресия. Чудесен източник на витамин D са гъбите шийтаке. Други добри варианти включват сьомга, яйчни жълтъци, обогатени зърнени храни, мляко и червено месо.

Снаксове за подобряване на настроението - Гладът и емоционалното хранене също са често срещани през това време на годината. Опитайте се да избягвате сладки и преработени снаксове, които могат да понижат настроението ви с течение на времето. Експертите препоръчват сладки картофи, цвекло и орехи. Пикантен печен нахут е друга алтернатива.

Цитрусови плодове - Те са една страхотна зимна храна. Яжте до насита портокали, грейпфрути и лайм, за да подсилите имунитета си през зимата, тъй като цитрусовите плодове са чудесни източници на витамин С. Портокалите също са добри източници на калий, фолат и фибри.

Протеини и богати на омега-3 храни - Леща, тофу, риба и млечни продукти са едни от най-добрите варианти. Фасулът е добър източник на протеини и фибри и много основни хранителни вещества като калций, желязо, калий, цинк, фосфор, тиамин, рибофлавин и витамин B6. Повишаването на витамин B12 и омега-3 масните киселини може да подобри настроението и да предотврати депресията. Следователно включването на мазни риби като аншоа, сардини, скумрия, риба тон и сьомга е чудесен избор.

Кисело мляко - Отличен пробиотик, който балансира чревната микробиота. Здравите черва са в сърцевината на здравата зима. Протеин, калций и витамин D се намират в него в добри количества.

Ядки - Ядките са пълни с витамин Е, В-комплекс, омега-3, магнезий, мед, флуорид, цинк, калций, селен и протеини. Така че непременно включете ядки и семена (цели или като ядково масло) през зимния сезон, пише NOVA.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар