Доц. Кунчев: COVID-19 е в плато, грипната вълна се очаква в края на януари

Главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че сегашната вълна на COVID-19 протича доста по-леко, рядко се стига до лечение в болница.

Вирусът няма да бъде решаващ фактор за изборите. Има хора, които са под карантина и няма да могат да гласуват, те са под 5000, допълни Кунчев, предава NOVA.

Излишни са строги мерки, карантината трябва да отпадне, смята той. Експертът подчерта, че има и скрита заболеваемост и при грип и при COVID-19, особено при по-леките случаи.
 
От 5-6 дни стигнахме плато на заболеваемостта от COVID-19 и има намаляване на темповете на разпространение на вируса, следва грипна епидемия, която има всяка година, каза Кунчев. Тази година при грипа има закъснение, вероятно заради COVID-19, смята той. По негови думи вероятно до края на ноември, началото на декември ще има и първите доказани случаи на грип, а в края на януари - началото на февруари се очаква и епидемичната вълна.

Експертът поясни, че носенето на маска намалява риска от разпространение над 90%, като е важно е този, който е носител на вируса и има симптоми  да носи предпазното средство.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар