Диетолог: Отказът от хляб няма да ви помогне да отслабнете

Отказът от хляб няма да ви помогне да отслабнете. Това каза диетологът, кандидат на медицинските науки Юлия Чехонина.

Според нея е по-важно да се откажете от сладкишите, които освен брашното съдържат и излишни мазнини. Пресният хляб не може да навреди на стомаха на здравия човек, както смятат мнозина, отбелязва лекарят. Употребата му трябва да бъде ограничена само до хора със заболявания на храносмилателния тракт в остър стадий.

Идеята, че хрупкавият хляб е по-здравословен от обикновения хляб, също е противоречива. „Калориите в хрупкавия хляб обикновено са по-високи. Той съдържа много допълнителни компоненти - различни аромати, овкусители и захар. Такава многокомпонентна композиция не винаги е полезна за фигурата“, пояснява Чехонина.

Според лекаря черният хляб също не може да се счита за по-здравословен от белия хляб, защото това зависи от брашното, от което е направен.

Диетологът Наталия Денисова посочва, че ръженият хляб е здравословен продукт, така че пет филийки на ден няма да навредят на здравето. Пълният отказ от него може да доведе до повишена умора и дефицит на хранителни вещества, казва експертът.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар