Черен бъз- супер билката, която цери от кашлица до рак + рецептата на Петър Димков

След статията за жълтия кантарион и тази за невена, продължаваме с черния бъз, за да завършим поредицата за 10 от най-добрите билки, които виреят в България. 

Защо черният бъз се смята за супер билка или супер плод? Той се споменава от незапомнени времена в древни летописи, заради многобройните му лечебни приложения.

Приготвени като различни чайове, отвари, екстракти, сиропи, плодовете и цветовете на бъза са с доказан диуретичен ефект. Ето защо той се използва за контролиране на теглото и кръвното налягане. Растението помага за укрепване на имунната система, използва се за болни бъбреци, заболявания на щитовидната жлеза, гастрит, диабет, кашлица. Черният бъз повлиява и женски болести като миома и мастопатия.

Разбира се, както и при всяка друга билка, преди да решим да прилагаме черния бъз, трябва да е информираме за добрите практики на лечение с него, както и за странични ефекти. като за начало, ако искаме да си го наберем сами, трябва да се научим да го различаваме от бъзака.

Бъзът е дървовидно растение, достигащо височина до 7-8 метра. Цъфти през май, като плодовете му узряват на гроздчета, които висят надолу. От растението се използват цветовете – за лечебен чай и отвара при кашлица и инфекции на дихателните пътища. Плодовете също се използват за различни продукти с лечебен ефект.

Бъзакът е тревисто растение, много разпространено у нас край пътищата и по запустели терени. Цъфти през лятото, юли-август, и плодовете му узряват на “китки”, обърнати нагоре. При смачкване листата издават характерна неприятна миризма. Бъзакът също има лечебно приложение, но с него трябва много да се внимава.

Счита се, че от плодовете му може да се приготви противораков цяр. Изисква се специално внимание – берат се само НАПЪЛНО УЗРЕЛИ ПЛОДОВЕ, тъй като в зелените има силни токсини. Като цяло бъзакът се използва също като диуретик и потогонно средство,  има и добри антисептични качества.

Черният бъз (свирчовина) има благотворно въздействие върху тонуса на кръвоносните съдове. Той подобрява еластичността на венозните стени и оптимизира кръвообращението в периферните органи. На това се дължи и лечебният ефект на продукти от черен бъз при разширени вени и хемороиди.

Отвара от черен бъз: една шепа листа от дървесния вид и една шепа плодчета се варят 20 минути в един литър вода. Съдът се отдръпва от огъня и отварата се оставя да изстине, след което се прецежда и прибила в стъклена бутилка на хладно. От нея се пие по една винена чаша два пъти на ден: след закуска и преди лягане. Подобрението се усеща след около седмица.

Сок от черен бъз: приготвя се по основната рецепта на Петър Димков за сок от черен бъз и се пие сутрин на гладно по една супена лъжица. Ефект може да се очаква след две и половина-три седмици.

Плодовете от черен бъз, свирчовина, Sambucus nigra, се берат в края на август. И при този вид трябва да се избират само добре узрелите зърна, за да се избегне токсичен ефект. Те се разпознават по много тъмния си цвят, освен това лесно се отделят от грозда с помощта на вилица. Дръжките и недоузрелите зърна се изхвърлят. Почистените плодове от черен бъз се нареждат в буркани на пластове със захар. Най-горният пласт трябва да е по-дебел и плътен, за да не започне ферментация. Бурканите се покриват с марля. След три седмици плодовата маса се прецежда и налива в тъмни стъклени бутилки. Това е бъзовата панацея, която има различни приложения – но със сигурност върши работа и при разширени вени и хемороиди.

Множество изследвания на продукти с компоненти от черен бъз доказват антиканцерогенното действие на растението. Може да се използва профилактично или като част от комплексна терапия при установено злокачествено заболяване.

Петър Димков специално обръща внимание върху антиканцерогенния ефект на отварата, приготвена с корени от черен бъз или свирчовина. Ето как се прави:

Корените от черен бъз се вадят през есента. Измиват се хубаво и се изсушават, като предварително се нарязват на лентички или колелца. От изсушената маса се вземат 20 грама; варят се 10 минути в половин литър вода. Веднага след това отварата се прецежда; от нея се пие по една кафена чашка на ден, без значение времето. Най- силно действие все пак имат плодовете; описаният по-горе сироп или сок от черен бъз също има противораково действие.

Най-силен антиканцерогенен ефект обаче има мармаладът: натуралният продукт се прави от пресовани, добре узрели зърна. Изцеденият сок се сгъстява на тих огън и горещ се насипва в малки бурканчета. От този ценен продукт се взема по една чаена лъжичка преди хранене три пъти на ден.

Петър Димков е определял свирчовината (дървовиден черен бъз) като най-силната билка у нас; като лековито растение с мащабно приложение, български жен-шен.

В трудовете си неведнъж описва сцени от природата, които доказват силата на това уникално растение. Така например той обръща внимание върху факта, че преди да отлетят на юг, лястовиците зареждат организма си за дългия и опасен преход, като дни наред се хранят изключително със зърна от черен бъз (forumzdrave.bg).

Освен това Димков подробно описва всички възможни начини за използването на части от растението за различни заболявания; наследили сме рецепти за отвари, сокове, сиропи и дори за вино от черен бъз.

Прословутата рецепта за сироп (методът на насипване със захар в буркани) приключва след прецеждането с преходен остатък, който Димков долива с вода и оставя да ферментира. Полученото леко плодово вино сам той използва като домашен тоник и имуностимулант.

В някои случаи продуктите от черен бъз могат да предизвикат алергична реакция. Затова ако има подобни симптоми – обичайните кожни раздразнения, дихателни проблеми, оток на гърлото – лечението с черен бъз трябва да се прекрати. Някои специалисти са на мнение, че тези реакции се дължат на случайно попаднали в продуктите токсични компоненти от суровината; предупреждението се отнася за домашно приготвените средства.

Лекар.бг
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар