Бял имел - растението, което целува рака за сбогом

Четвъртата подред билка от поредицата ни "Това са едни от най-добрите билки, които виреят в България" е белият имел.

Кой не знае живеещото паразитно с помощта на смукателни корени по широколистни дървета, елхи и борове и същевременно чудесно лековито растение, без което нашият живот вече е немислим? То расте кълбовидно върху своя гостоприемник. Вечно зелените му листа са твърди като кожа и с жълтеникаво-зелен цвят. Гроздовидният плод е белезникав, малко стъклен, а отвътре слузест и лепкав. Птиците разпространяват по поляните лепкавото семе, което те остъргват от клоните с човката си или пък го изхвърлят несмляно с изпражненията си. Само така се способствува размножаването, тъй като се установява, че нито поставеното във вода, нито пък поставеното в пръст, семе покълва.

Срещаните в стари билкарски книги народни имена, като високопланински ластари, гръмотевична метла, пентаграм, магьоснически знак, дърво от Божия кръст, магьосническа метла, водят до извода, че имелът е бил прастаро лечебно и вълшебно растение у нашите предци. Той е едно тайнствено растение. У друидите (келтски жреци) то се е считало за свещено растение, за лекуващо всичко средство, което може да прогони всяко зло. При тържествена церемония те го отрязвали със златни ножове и коси. Стари билколечители го прилагали като отлично и безотказно лекуващо средство при епилепсия. Препоръчва се имела в наше време при хронични спазми и истерични оплаквания.

Листата и малките стъбла, които за сушене се нарязват на дребно, се събират само от началото на октомври до средата на декември и през месеците март и април. През останалите месеци имелът няма лековита сила. С най-голямо лечебно действие се считат растенията, намиращи се по дъбовете и тополите, но и онези по елхите, белите борове и овощните дървета също са лековити. Още една подробност към събирането: През месеците март и април имелът има малко зърна - птиците са ги изкълвали през зимата. Поради това при рязането на листата и стъблата имаме по-малко работа с отделянето на лепкавите зърна, които през месеците от октомври до декември са още по имела.

Често са ме питали защо възхвалявам толкова имела, след като той бил така отровен. Листата и дръжките на имела в никакъв случай не са отровни, отровни са зърната му, взети вътрешно. Ако те се разбъркат със свинска мас на мехлем (виж "видове приложения и рецепти") и се прилагат външно при измръзвания, тогава те помагат.

Една жена имала от години измръзнал нос. Зимно време тя почти не се осмелявала да излиза навън със синьо-червения си нос. От година на година положението ставало все по-страшно. Посъветвах я да се налага нощем с прясна каша от зърната на имела. Макар и да звучи твърде недостоверно, трябва да кажа обаче, че след няколко дни носът оздравя.

Феноменалният невен- цялата аптека в едно растение + рецепта за приготвяне на мехлем и чай

Тъй като имелът се отразява много добре на всички жлези, той е чудесно средство, стимулиращо обмяната на веществата. Същевременно въздействието му върху панкреатичната жлеза е така добро, че при продължително лечение с чай захарната болест загубва своя първопричинител. Специално хората с хронични смущения в обмяната на веществата трябва да се постараят да пият редовно чай от имел поне в продължение на половин година. Ако хормоналната система не е в ред, тогава имелът ще подействува отлично. В този случай трябва да се изпиват минимум по две чаши на ден - сутрин и вечер по една.

Имелът е отлично средство против атеросклероза, той е много ценен и препоръчителен при апоплектичен удар, който, ако човек преди това е пиел редовно чай от имел, почти не се получава. Ако обаче той вече е налице, тогава всеки ден в продължение на шест седмици трябва да се изпиват по три чаши, след това три седмици по две чаши и две седмици по една чаша чай от имел, като първата чаша се пие преди и след закуска, втората чаша преди и след обяда и третата чаша преди и след вечеря - винаги по половинка. Чаят от имел намира приложение и като кръвоспиращо средство. Сипан студен в носа, той спира кръвотечения от носа, а консумиран като чай - белодробни кървения, а също и чревни кървения в процеса на заболяване от тиф или дизентерия.

Бял равнец- избавление от всички беди + Рецепти за чай, вана и мехлем

Имелът се счита за много добро средство за сърцето и кръвообращението. При тежки смущения в кръвообращението той не може да бъде нахвален. Тъй като имелът съдържа ензими, които нормализират цялостния организъм, то с негова помощ се постига невероятното - високото кръвно налягане спада, а ниското кръвно се вдига. С него неспокойното сърце се успокоява и сърдечната дейност укрепва. Изчезват всички явления, съпровождащи ненормалното кръвно налягане, като нахлуване на кръв в главата, световъртеж, бучене в ушите и смущения в зрението. Имелът противодействува същевременно на всички сърдечни увреждания, така че с право може да се твърди, че той е незаменим помощник при всяко смущение в сърцето и кръвообращението. Днешната ни забързана епоха, с високите си изисквания към всички хора и с оскъдното си свободно време, действително има нужда от такива помощници.

Жълт кантарион в зехтин: Легендарната рецепта на Петър Дънов

От многото писма, които съм получила досега, се вижда. че хора с високо кръвно налягане, силни смущения в кръвообращението, отпадналост, сърдечни смущения, т. е. със смущения в сърдечния ритъм, световъртеж, нежелание за работа са се избавили за кратко време от тези оплаквания благодарение на имела. Те разказват, че се чувствуват добре и че работата отново им доставя удоволствие. Всеки ден три чаши чай от имел, приготвен в така нареченото студено накисване и пит на глътки през деня, ще нормализира и вашето сърце и кръвообращението ви и ще повиши трудоспособността ви. По принцип би трябвало да се прави поне веднъж в годината шестседмично лечение с имел: всеки ден в продължение на три седмици се пият по три чаши, след това две седмици по две чаши и една седмица по една чаша на ден. В тези шест седмици кръвообращението и кръвното налягане са се възстановили. За да може обаче това състояние да се задържи, би било целесъобразно всяка сутрин да се пие по чаша чай от имел в продължение на една година след това.

Черен бъз- супер билката, която цери от кашлица до рак + рецептата на Петър Димков

Жените също трябва да посягат към чая от имел. Нормализираното кръвообращение прекратява смущения в матката и менструацията, предимно силни месечни кръвотечения, както и продължаващи кървения след раждане. При оплаквания в климактериума, свързани със сърцебиене, възбуда, чувство на страх и задух, чаят трябва да се пие няколко години наред. Тогава оплакванията изчезват напълно и жената повече не усеща да е в критическата възраст. Пресният сок от имел може да отстрани безплодие у жената. Имелът трябва да се измие добре и както е мокър, да се изстиска в сокоизстисквачка. От него се взимат по 25 капки в малко вода - половин час преди закуска на гладно и вечер преди лягане. Капките от имел ги има и в аптеките. В последно време имелът се прилага в медицината като противораково средство. Опитът постоянно сочи, че билките действуват прочистващо и болкоотблъскващо. Посягайте към тези помощници, за да се укрепи и запази здравето ви!

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ И РЕЦЕПТИ

Приготвяне на чай: Чаят от имел се приготвя само в студено накисване. Една препълнена чаена лъжичка имел се накисва в 1/4 литър вода и се оставя да пренощува, на сутринта леко се затопля и прецежда. Ако е нужно по-голямо количество за през деня, тогава чаят се съхранява в изплакнат предварително с гореща вода термос или пък се затопля на водна баня.
Тинктура: Готови капки от имел се купуват от аптеката.
Пресен сок: Пресни листа и стъбла се измиват и както са мокри се изстискват в сокоизстисквачка.
Приготвяне на мехлем: Пресните бели зърна на имела се разбъркват студено на кашичка със свинска мас (прилага се външно при измръзвания).

Източник: atanas.mipa-bg.com
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар