Бум на бактериалните инфекции у нас

Двойно са се увеличили случаите на бактериални инфекции у нас в сравнение със същия период на миналата година

Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"Имаме не само летни вируси, а и летни бактерии. Стомашно-чревните заболявания по-често се дължат на точно тези бактерии. Топлото време подпомага развитието им. Имат отлична среда през лятото. Данните показват повишение на гастроентерити и ентероколити. Това са заболявания с горен или долен диспептичен синдром с гадене или диария. Те се се повишават до 30% всяка седмина. За миналата имаме 300 регистрирани случаи. Причинителите са бактерии - патогенни ешерихия коли, салмонели, по-рядко - шигелоза. Причинителите се предават със заразени, а салмонелите се съдържат и в някои меса, в мляко и яйца. Идва въпросът дали приемаме достатъчно термично обработени храни. При едно частично обработване могат да останат салмонели. Ако се съхраняват на стайна температура през лятото, много бързо се размножават и ще причинят тежък ентероколит", каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Вирусните инфекции, които се срещат най-често у нас, са ротавирусни и норавирусни. Освен това имаме и ентеровируси, които причиняват стомашно-чревни заболявания. По-сериозните последици от тях са засягане на нервната система. Гостът поясни, че те се предават само от болен човек и обърна внимание на огромното значение на контакта с хора и личната хигиена.

По време на пандемията от Ковид-19 имаше спад на всички инфекциозни заболявания, но сега те са се върнали. Христова е категорична, че сапунът и топлата водата не могат да бъдат заменени от нищо друго.

Световната здравна организация съобщи за нов вариант на коронавирус - EG5. Споменава се, че Испания е сериозно засегната. Проф. Ива Христова успокои, че глобално погледнато ситуацията не е притеснителна и има само леко повишение на случаите. Тя обясни, че този вариант е подвариант на XBB15, който ние познаваме добре и за който има ваксини. Този подвариант показва мутации, които му позволяват по-лесно да навлезе в клетките и да се размножи.

"Първо - нивата на заболяване няма да станат много големи. Второ - това не е нов вариант, това е подвариант. По-голямата част от населението има имунитет, нищо чудно не се е случило. Ще има още мутации, но не се очаква нов вариант, който да хване неподготвени имунните ни системи. Тези подварианти причиняват малко повишение.

"Голяма вълна няма как да се случи през зимните месеци. Както след тежко земетресение има остатъчни вълни, така може да има и подварианти. Все пак трябва да се пазим", каза още директорът на НЦЗПБ в ефира на.

В края на разговора проф. Христова даде и няколко полезни съвета.

"Трябва да измиваме плодовете и зеленчуците и да не подценяваме мухите, които също предават зарази. Да внимаваме при консумирането на готови храни, когато сме на почивка. Яйчните продукти трябва да в стабилна хладилна обстановка", каза проф. Ива Христова.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар