Болни деца много, родителите отказват тест за COVID-19

Педиатрите масово се оплакват, че родителите отказват тестване на децата си. Това заяви в студиото на Нова телевизия Георги Миндов от Столичната колегия на личните лекари.

Болните от коронавирус деца не влизат изобщо в системата като отчетени и в момента можем да предполагаме само колко са болните деца. Отделно на това има и грипна вълна в момента, а симптомите са трудно различими.

Георги Миндов призова възрастните хора да се заявят при своите лични лекари за грипна ваксина. Очаква се след 20 октомври вече да се поставят безплатните противогрипни ваксини за хора над 65-годишна възраст.

Миндов коментира и обсъжданата между бизнеса и МЗ идея сертификатите да станат достъп до публични мероприятия, включително и до ресторанти и театри. Според него една такава мярка най-много да вдигне цената на сертификатите на черния пазар.

Освен това мярката би била и дискриминационна, тъй като има хора, които са преболедували, вкъщи или са се разболели след първа доза ваксина и съответно не може да им се постави втора в дълъг период от време. Те са извън системата, дори и без регистрация. Т.е. на тях не може да им се издаде сертификат и те не биха били поставени в неравноправно третиране.

Георги Миндов призна, че има натиска над личните лекари от граждани, които търсят изход в тази ситуация. Въпреки това той предупреди включително и своите колеги, че издаването на сертификат без да е направена ваксинация е криминално престъпление, а не административно, което да се наказва с глоба само.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар