Билките за здраве на доц. Мангъров

Известният доц. Атанас Мангъров изброи кои билки и целебни растения са най-полезни за подсилване на организма през цялата година. Той препоръчва приема на екстракт от ехинацея, който подобрява устойчивостта на съединителната тъкан – основна бариера срещу разпространението на инфекциитеЕкстрактът от бъзак също е с установено противовирусно действие и освен това допринася за защита на клетките от оксидативен стрес – антиоксидантен ефект, коментира Мангъров.

На трето място той нарежда дългия пипер, който е природен специалитет за загряване и пречистване на лигавиците. Има директно противомикробно действие.

„Имунната система е цялостна мрежа от клетки, тъкани и органи, които работят заедно, за да ни защитават от чуждородни агенти – бактерии, вируси, паразити, гъбички, туморни клетки. Тази сложна отбранителна система е отчасти вродена, но непрекъснато се развива в течение на живота. Съставена е от две отбранителни линии. Първо, имаме присъствие на бели кръвни клетки (левкоцити), които са в по-непосредствен досег с външната среда, това е първата линия на защитата. Второ, имаме Т- и В- лимфоцити в кръвта и в дълбочина на тъканите и органите – дълбоките ешелони на отбраната“, обяснява доцентът.

По негови думи белите кръвни клетки са различни видове – някои директно елиминират чуждите агенти, други им помагат, а трети, обратното, предотвратяват прекомерно силните имунни реакции. При всички вируси, в това число и коронавируса, клетъчният имунен отговор е по-важен, отколкото този, свързан с антителата . Антителата атакуват вируса, когато той е извън клетката или преминава от една клетка в друга. Но вирусите имат вътреклетъчно развитие и тогава могат да бъдат атакувани само от Т-клетките, допълва Мангъров.

Целият организъм способства за отбраната си. Параметрите на поеманите храни и на самото храносмилане (включвайки и нормалната му чревна флора), както и на отделителните процеси, кръвоносната, ендокринната и нервната система, са критично свързани с възстановяващата сила на имунната система. Следователно, ако говорим за пълноценни мерки относно нашия имунитет, нужно е да се спазват най-напред общи принципи с доказан ефект – правилно хранене, умерено, но редовно движение, чист въздух, слънце, пълноценна почивка, хигиена и психорегулиране и т. н. Редица медикаменти, ползвани извън ситуации на неотложна необходимост, могат да причинят както щети на полезните микроорганизми (дисбактериози), така и много различни странични явления. Това предполага по-широко ползване на изпитани и безопасни природни средства, каквито са лечебните растения – най-добре под съвременната форма на пълноценни твърди и течни екстракти от билки, и добавките – аминокиселини, витамини, минерали, пробиотици и други“, категоричен е специалистът.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар