Балсамирани гъби от Полша заливат пазара в Бургас

В същото време малкото останали родни производители са на ръба на оцеляването. Полската стока вече е превзела почти на 100% нашите борси, а трайността й - повече от две седмици, без да промени дори цвета си, предизвика смут сред агрономите в региона. За това алармира Николай Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас. "Нашите гъби при същите условия издържат около три дни. Полските стоят по щандовете по 15 дни. Стоят като мумифицирани. С какво са третирани, можем само да гадаем", каза той. Парадоксът е, че въпреки по-добрите качества на родната стока, търговците, а и купувачите, предпочитат вносната продукция. Полската печурка е предпочитана и заради по-ниската си цена. Тя е с близо 30% по-евтина от българската. Причината - производството на гъби зад граница се субсидира.

Източник: Дарик



Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар