7 ваксини в напреднала фаза на разработка, квотата за България почти двойно повече от населението

7ваксини срещу COVID-19 са в напреднала фаза на разработка към момента. Всяка страна от ЕС има квота за определени количества дози от тях, за България конкретно определената квота надхвърля нуждите и е на стойност близо 380 милиона лева. Това съобщи на свикано извънредно заседание на Министерски съвет здравният министър проф. Костадин Ангелов. Ако към стойността на ваксините се добавят и останалите разходи за логистика и за съхранение, разходите се предвижда да надхвърлят половин милиард лева. „Страната ще има изключително голям брой ваксини – 12-13 милиона ваксини“, посочи министър Ангелов.

България – донор и инвеститор във всички разработки

На извънредното правителствено заседание беше потвърдено, че България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19. Правителството прие и решение за участие на страната ни в преговори за закупуване на поредния договор по темата – този с компанията “Johnson”. Решението на кабинета е следствие на заявеното от страната ни солидарно участие в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с COVID-19, чрез който да бъде подпомогнат научноизследователския сектор за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

България, наред с останалите държави членки на ЕС, стана донор във фонда и участва в този изключително сложен, динамичен и скъп процес. Целта е българските граждани да имат равен достъп до ваксина, когато тя бъде открита, с гаранции за качество, безопасност и ефикасност, като ваксината се предвижда да се поставя само по желание, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Участваме във всички видове разработки като инвеститор, както абсолютно всички други европейски държави членки на ЕС – дисциплинирано, изпълнявайки указанията на ЕК, заяви премиерът Борисов по време на заседанието. „Реагираме светкавично днес, за да имаме готовност по най-бързия начин, яви ли се ваксини да можем да я придобием, да я приложим“, подчерта той. По думите му сумите, които се отделят за целта са наистина изключително високи, не само за България, но и за всички държави членки, но най-важното е страната ни да има готовност за бърза реакция.

По темата обаче ще се произнесе и Народното събрание, гласи още позицията на правителството, потвърдена и от министъра на финансите Кирил Ананиев.

На особено мнение

„Нямаме друг полезен ход освен да се включим солидарно с всички европейски страни. Добре е да имаме различни набори от ваксини. Смущаващо е, че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини и на такава огромна цена. Но явно така е измислен механизмът, по който се работи в ЕС“, заяви от своя страна председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също изрази опасение, че страната ни ще получи прекалено голямо количество ваксини, които няма да можем да използваме.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев обаче е изтъкнал, че на този етап ваксината изглежда единствения изход от пандемията и е важно страната ни да разполага с различните видове ваксини – както антигенни, така и „живи“ ваксини, които са приложими и за различни контингенти от хора.


Автор: Дежурен редактор
Напиши коментар