Зарязаха имането на Джоко Росич

Джоко Росич завинаги остава каубоят на българското кино с най-запомнящия се дрезгав глас. На 21 февруари се навършиха 7 години от смъртта на легендарния актьор. Тъжната дата бе почетена от всички негови другари в село Бойковец, където той прекара последните мигове от живота си. Приятелите му, с които приживе се събирал на раздумка, не ронели сълзи за него, а предпочитали да спазват повелята му – да седнат на маса в местната кръчма, която навремето била създадена по инициатива на Джоко, с блага ракия и хубаво мезе и да си припомнят веселяшки истории от миналото.

Съратниците на Росич обаче признават, че къщата в Бойковец, за която той давал сърце и душа, пустеела и малко по малко се предавала на стихиите на природата. Вече се нуждаела от сериозен ремонт, а когато дойдело пролетно време, в двора се издигали 2-метрови бурени и почти скривали постройката. Имота Росич остави на единствената си биологична дъщеря – Ирина, която живее от десетилетия в Канада. Понякога имота наобикаляла едната от внучките му, която оставала по ден-два, за да оскубе тревите и измете двора. Живот обаче там отдавна не кипял, но местните били доволни, че роднините на актьора легенда не харизали имота на чужди хора.

Малко преди да си отиде, Джоко сякаш предчувствал края на житейския си път и сам пожелал да подари на верните си приятели по нещо за спомен от своята богата колекция. Раздал им ножове и каубойски шапки – запазената му марка, които настоявал да използват. След смъртта му обаче те решили да ги наредят в селската кръчма, която днес наричали „Клубът на Джоко“. По стените закачили и много снимки на актьора, както и фотографии с любимата му жена Лиляна, чиято смърт той не можа да преживее.

Росич почина на 21 февруари 2014 г. в болница „Лозенец“, като преди това бе опериран от тумор в мозъка в „Пирогов“. Едни от най-известните филми, в които е участвал, са „Осмият“, „Езоп“, „Демонът на империята“, „Михаил Строгов“, „На всеки километър“, „Гоя“, „Антихрист“, „Баща ми бояджията“, „Иван Кондарев“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Войната на таралежите“, „Камионът“, „Хан Аспарух“, „Време разделно“, „Под игото“, „Златният век“, „Капитан Петко войвода“, „Зарево над Драва“ и др.

retro.bg


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар