Преливаме ги с вино, прекадяваме ги с тамян и след това раздаваме на присъстващите жито и храна за „Бог да прости душите“

задушница

Днес е денят, в който почитаме своите близки починали. Спомняме си за тях, поплакваме си, палим свещичка. Посещаваме гроба на нашия покойник, преливаме го с вино, прекадяваме го с тамян и след това раздаваме на присъстващите жито и храна за „Бог да прости душите“. На следващия ден – неделя, са Месни заговезни, т.е. началото на Великия пост.

За помена трябва да се приготвя варено, подсладено жито, хляб и червено вино. Могат да се прибавят дребни сладки, соленки, варени яйца, сирене, кашкавал, халва. Поменът се прави на гроба, в църква или в дома.

Обичайно на гроба свещениците извършват парастас или панихида. Житото е символ на възкресението, понеже по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако преди това не умре „погребано“ в земята.

Виното е символ на кръвта на Господ Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

  На Архангелова задушница се прекланяме пред паметта на загиналите воини на България

източник: блиц