Вечеря

Огнено шоу, ориент шоу, бийтбокс и стотици свещи ще очароват гостите

В навечерието на празника на Съединението варненци и гости на града ще могат да се насладят на най-чаканото лятно събитие. То ще се проведе, както и миналата година, на плаж Аспарухово. Тогава „Най-дългата вечеря на плажа“ събра над 1500 човека, а кадри от нея влязоха във филма „Най-красивите места в България“, разпространяван в цял свят. Събитието бе отразено няколко пъти през целия ден от най-големите телевизии в България.

Ето как е започнало всичко.

Преди няколко години Снежина подготвила изненада на своя съпруг  Мимо, който е артист- клоун. В края на сезона тя решила да му приготви  вечеря на плажа.

„С децата организирахме всичко. Сложихме една бяла маса с бяла покривка. Наредихме кристални чаши и керамични чинии. Украсихме масата със свещи и миди, а на столовете сложихме панделки. Успяхме да създадем прекрасна романтична атмосфера.“

Съпругът на Снежи много се зарадвал. Точно в 22:00 часа той бил изненадан и от акустичните изпълнения на специално организиран китарист.

  Читателка алармира: Има импровизирано сметище в гората над Джанавара във Варна

Тогава Снежина помечтала – да направи всичко това за много хора.

Миналата година тя решила да пише в страницата „Аспарухово – най-добрия квартал на Варна“ за своята идея, като предложила на съкварталци да опитат да кандидатстват за „Гинес“ с проект за най-дългата вечеря.  Условията за рекорда се оказали твърде тежки, а и от организацията не последвал отговор до деня на събитието. За сметка на това пък много хора харесали проекта и пожелали да го осъществят. Един от тях дори се пошегувал, че ако събитието се осъществи, ще си татутира думата „Вечеря“ на корема.

От фейсбук страницата Снежина си избрала 9-членен екип от най-активните хора, които изразили желание да се включат в подготовката на събитието. Впоследствие те се оказали най-подходящите хора. Това са Мимо, Лили, Данчо, Жени, Мими, Поли, Калоян и Ники.

Всички артисти миналата година играли благотворително. Певците били участници от конкурси като „Екс фактор“, деца пели народни песни и поп музика, имало е огнено шоу, танци, детска дискотека, ориент шоу. На събитието  дошли над 1500 човека.

  Кралят на Испания и министър Ангелкова на вечеря в двореца "Ел Пардо"

Романтичната обстановка на плажа била осигурена от над 600 свещи. Спонсор е закупил над 340 метра покривки. Община Варна е помогнала със сцена и осветление, а район „Аспарухово“  – с озвучаване.

Тази година екипът решава да направи събитието отново. За тази цел те пишат проект, с който кандидатстват за финансиране от Община Варна. Общинарите обаче го отхвърлят с довода, че събитието е повече социално, от колкото културно. Ето защо „Най-дългата вечеря“ се задава със съдействието на спонсори. Всеки може да даде, колкото му е на сърце – до момента най-малката дарена сума е 15 лв., а най-голямата – 500 лв. Самият екип влага собствени средства. Община Варна успя да осигури сцена, която е всъщност е най-скъпото съоръжение, тъй като цената му е 900 лв.

На 5-ти септември за доброто настроение на посетителите ще се погрижи Тутурутка.

Детска програма

В програмата ще участва и талантливият пианист Тонислав, когото много варненци познават от изпълненията му на Входа на Морската градина. Гостите ще се насладят на участието и на Ралица Добрева.

  Зверска катастрофа в Аспарухово! (снимки)

Организаторите обещават интересна фолклорна програма, огнено шоу, бийтбокс, ориент шоу – за всеки по нещо. Началото на Вечерята ще зарадва най-малките със специално приготвената детска дискотека – от 19:30 часа. Настаняването започва от 18:30 до 19:30.

Романтиката е запазена марка на „Най-дългата вечеря“. Тя ще бъде осигурена от бели покривки, стотици свещи, ефектно осветление и озвучаване.

Всеки, който желае да помогне със средства, може да пише в страницата на събитието във Фейсбук и в групата Аспарухово най-добрия квартал.