Задържана е организирана престъпна група за износ на лекарства

7 души са задържани като част от организираната престъпна група, занимаваща се с износ на лекарства. Това обясни на извънреден брифинг в МВР директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов, цитиран от „Фокус“. По-рано днес премиерът Бойко Борисов събра в Министерски съвет министри, за да обсъдят злоупотребите в здравеопазването.

„Лекарства, които са заплатени от НЗОК, са изкарвани от употреба и вкарвани в документооборот и износ в чужбина. Бяха доведени над 20 лица в ГДБОП. Организираната престъпна група се състои от 7 лица. Бяха задържани за 24 часа. Доказателствата ще бъдат достатъчни вероятно, които сме предоставили в прокуратурата. Става въпрос за най-различни аптеки. Има си хора, които са били изкупвачи на тези лекарства“, заяви Спиридонов. Групата е била подслушвана.

По неофициална информация става дума за супер скъпи лекарства за лечение на диабет, псориазис, бъбречна недостатъчност и др. Замесени били араби, аптекари и лекари.

Административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев допълни, че операцията е проведена в София, Шумен,
Сливница, Пловдив. „Престъпленията са икономически. Имаме амбицията максимално бързо да обработим огромния обем от информация и доказателства и да привлечем лица в качество на обвиняеми. Няма как този тип разследвания да се започне веднага с привличане на обвиняеми. Следващата седмица ще имате пълната информация какво е предприето“, каза Гешев. Участниците в бифинга не пожелаха да дадат информация дали сред проверените аптеки има и такива на лидера на „Воля“ Веселин Марешки.

Акцията е заданъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове, каза още Гешев. „Производството, което наблюдаваме е образувано месец септември т.г. Данните и сигналът са получени още 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са данъчни престъпления и пране на пари. Предмет са лекарства – животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои да бъде уточнен допълнително точният размер. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица“, коментира Гешев.

„Тепърва ще се чува какво става в сектор „Здравеопазване“. Такива операции има няколко. Много пари, а ефектът е същият. Работата ни е да сведем до минимални граници тези лоши практики. Имаме нужда и от всички медицински работници да застанат на наша страна и да
ни помогнат. Тук има много специфична материя“, коментира и вътрешният министър Валентин Радев. „Битката ще бъде жестока“, заключи Радев.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар