Мая Манолова

 

Законът не позволява на омбудсмана Мая Манолова и на ген. Румен Радев да участват в кандидат-президентска кампания. Заради това БСП отложи заседанието си по издигане на номинации до изчистване на законовите пречки, пише novini.bg. Въпреки че и двамата не отговарят на изискванията на закона, левицата се съобразява с вота от вътрешното допитване. В прессъобщение на партията се посочва, че ръководството на БСП смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него.

Дава се възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването им. Според Закона за омбудсмана длъжността на омбудсмана и на заместник-омбудсмана е несъвместима с друга държавна длъжност, длъжност по управление в търговско дружество или юридическо лице с нестопанска цел, както и с членство в политическа партия или синдикална организация. Омбудсманът и заместник-омбудсманът не могат да извършват търговска дейност.

Член 158 от Изборния кодекс пък гласи, че не може да бъдат посочвани и регистрирани като кандидати от името на партии и коалиции военнослужещите от въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от Министерството на вътрешните работи, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и Държавната агенция „Технически операции”, държавните служители от Държавна агенция „Национална сигурност”, съдии, прокурори и следователи, както и други лица, за които със закон е забранено членство в политическа партия.

  До момента близо 10 000 души са се жалвали от "Топлофикация-София"

Тези граждани може да участват в изборите като независими кандидати. Освен Манолова, този член възпрепятства и генерал Румен Радев. Днес от БСП обявиха пред медиите, че изчакват указа за освобождаването на Радев от поста командир на Военновъздушните сили.

Остава неясно и какво е намерението на Мая Манолова, която не даде потвърждение дали има амбиция за президентския пост. След скандала със смс-а, изпратен до Стефан Данаилов, се появиха спекулации, че омбудманът ще бъде независима кандидатура.