Юлиан Вергов с една от най-силните си драматични роли досега в „CLASS“

Юлиан Вергов изнася двоен открит урок по актьорско майсторство в новия спектакъл „Class“ по непоставяната досега в Европа пиеса на американеца Чарлс Еверед.

„CLASS“ ще се играе на сцената на зала 1 във Фестивален и конгресен център на 12 март от 19.00 часа. Билетите са промоционални и могат да бъдат закупени от билетен център ФКЦ.

Ситуацията в началото изглежда банална: при безкомпромисния гуру, който още с първите си думи към аудиторията (в случая – зрителите в залата) като със скалпел оперира от илюзии кандидатите за слава, пристига напориста млада актриса. Той не е очарован от предложението на самозванката да взема частни уроци при него и едва впоследствие разбира, че „светът я смята за нещо като кинозвезда“. Срещите им все пак се случват и в техните разговори маските постепенно падат, като Елиът ще наруши основното си правило – да не се интересува и да не желае да научава нищо за живота на своите възпитаници извън заниманията по актьорство. Сара (в образа – младата и талантлива Мила Люцканова, удостоена миналата година с „Икар“ за изгряваща звезда) ще излезе от напомпания имидж на холивудска знаменитост и ще разкрие защо получаването на ролята, за която иска да се подготви, й е толкова важно. Благодарение на нейната упоритост бронята на саркастичния и хладен Елиът пък ще се пропука и ще стане ясно защо преди години се е отказал от сцената… В диалога между двамата ще има изблици на хумор или на гняв, ще звучат закачливи или трагични ноти, но в крайна сметка ще се роди симпатия и близост. Но този път – не поради най-баналната и очаквана причина. Без излишна сантименталност Мила като Сара ще завещае някои житейски уроци на учителя си, а Юлиан Вергов като Елиът ще демонстрира, че е от онези малцина максимално органични актьори, които „говорят“ дори когато са безмълвни, а ако понякога изкрещят, ще е заради душевното изстъпление на персонажа, а не за да ги чуят и глухите.

Режисьор на тези запомнящи се превъплъщения – едното много добро, а другото разтърсващо, е актьорът Владо Пенев, за когото спектакълът е дипломна работа по режисура при проф. Пламен Марков. Той явно умишлено е оставил изписването на заглавието в оригинал, за да запази двойния смисъл – „клас“ и „класа“. „Лекциите“ на Елиът безспорно ще са класен урок за професионалистите сред публиката, а останалите ще оценят тежестта на белязания с възходи и падения съдбовен актьорски труд.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар