Яна Маринова научила от Стефан Данаилов как да се продава като актриса

Актриса, сценарист и продуцент – всичко това е Яна Маринова в най-новия български филм “Привличане”, чиято премиера беше на 19 февруари. В две последователни седмици филмът е най-гледаният по българските кина.

Близо 60 хиляди зрители са гледали вече как Яна Маринова се преобразява в ролята на учителката Лора. “Засега филмът върви доста добре. Направихме и няколко срещи със зрителите”, казва Маринова. Още на 19 февруари в столичен мол се организира минирок концерт за зрителите с групите “Торнадо” и Jeremmy?, които пишат музиката за “Привличане”. В следващите дни забиват във Варна, като Маринова успява да се срещне и с фенове в Благоевград.

“Колежанските филми са нещо, което в САЩ е формула. Всяка година десетки колежански филми се състезават да намерят място под слънцето”, казва Маринова. Основната тема, която разглежда филмът е популярността в училище. “Забелязвам, че на 25, на 35 и дори на 40 е много важно за хората да си модерен и в крак с модата”, като дава за пример това, че вече всичко се снима и споделя. “Дори мартеничките ни вече не са на ръката, а на телефона”, казва Маринова.

Снимките по новата лента продължават 23 дни, но актрисата се захваща с новия филм още преди 2 години

Разработва сценария и първите му 12 версии са изцяло нейно дело, като до голяма степен черпи идеи от своите ученически години и от училището на сина си. Крайният вариант се появява, след като в работата се намесват и сценаристите Борислав Захариев и Георги Ангелов, които са работили в “Под прикритие” и “Дървото на живота”.

Владо Пенев и Койна Русева са сред актьорите със запомняща се роля в новия филм.

“Това, което измислих отначало като формула, си остана. Койна Русева се запази като учителката с пропагандните лозунги, Александър Сано пък остана забавният учител, който става любимец на всички”, разказва Маринова. Година след като започва работа, Башар Рахал се присъединява като продуцент, а Мартин Макариев се включва като режисьор. Именно техните лица и опит са причината българският бизнес да повярва в успеха на филма и той да се реализира.

“Привличане” не се финансира от НФЦ или някъде другаде.

Той е от хората и за хората”, казва Маринова, която добавя, че за актьора е много ценно качество да може да менажира. Опитът и популярността на лицата на Маринова, Рахал и Макариев са основната причина бизнесмените да решат да спонсорират новата лента.

“Бизнесмените повярваха на мен и на Башар Рахал, защото използвахме популярността на лицата си. Аз съм участвала в успешни проекти като “Стъклен дом”, “Фамилията”, “Връзки” и др. Същото се отнася за нивото на режисьора Мартин Макариев”, казва актрисата.

“Да бъдеш продуцент и да правиш филм, е адски трудно и хората това го знаят. Тук няма какво да добавя, но по-трудното е хората на изкуството да се откъснат от своята територия и да се блъснат във финансовия океан”, обяснява Яна Маринова.

Тя е на финала на театралната си магистратура в НБУ и едно от нещата, на които се учи заедно със своите колеги, е как да менажира себе си като артист. “В колежите в САЩ за театрално и киноизкуство се учи същото.

Освен да изготвиш хубав сценарий трябва и да намериш хората, които да ти помогнат в разпространението му и реализацията му на екран”, допълва актрисата, която до ден днешен помни един от основните съвети, които Стефан Данаилов дава на първокурсниците, а именно “актьорът трябва да може да се продава”.

На снимачната площадка на “Привличане” актрисата си партнира с Александър Сано.

Съвета на Данаилов изпитва на гърба си още в несигурното време през 90-те години. Тогава й се е наложило да избира по кой път да тръгне. “Трябваше да избирам или да съм много интелигентна като баща ми, който работеше в гръцката редакция на радиото и беше бохем, или да съчетая качествата си с това, което спортът ми е дал – че навсякъде властват законите на джунглата”, казва актрисата.

Спортът е неразделна част от живота на Яна Маринова. Още като малка израства с леката атлетика. В спортното училище, което завършва, е толкова слаба и с одрани колене, че до 16-годишна възраст са се обръщали към нея с “момченце”. В XI и XII клас се разхубавява, но не смята, че е била сред популярните деца в гимназията. Причина за това са и честите ѝ отсъствия от клас. “Аз не бях в добра гимназия – казва Маринова – Там оценките се формираха на базата на спортните постижения, затова майка ми много често ме спираше от училище и ме обучаваше вкъщи.” Освен социолог и психолог майка ѝ се е занимавала с литература. Именно от нея наследява любовта си към световната литература, театъра и танците, защото като малка тя я води на концерти и танцови спектакли.

Отчасти майка ѝ се “пренася” на големия екран, защото от нея взема идеи за образа на главната героиня в “Привличане”. Вдъхновение черпи и от своята учителка по литература. “В спортното на “Славия” имаше една учителка по литература – Ирина Георгиева, която ме научи на много. Специално в нейните часове винаги ходех и изкарвах най-високите си оценки”, разказва Маринова. Актрисата си спомня заръките на учителката, че човек не трябва да спира да се усъвършенства и винаги да учи нещо ново. Тогава не се впечатлява от думите ѝ, но всичко това остава в главата ѝ и го ползва в новия си филм.

Ако менторите за актрисата са майка ѝ и учителката по литература Георгиева, то сега на Маринова ѝ се налага да менторства от време на време сина си. 16-годишният Никола учи съвсем сам в Германия и също като майка си се занимава с много спорт, като баскетбол и карате. “С баща му се доверихме на добрата школа на немското образование”, казва Яна Маринова и добавя, че е мечтаела да учи в подобна среда на неговата. “Учат ги на това, че не е толкова важно каква ти е дипломата, а като се явиш на работа, какво ще представиш от себе си и колко трябва да си адаптивен”, разказва още актрисата. Повечето от учителите на сина ѝ са доста млади и това намалява бариерата между преподавател и ученик. Никола донякъде е тръгнал по стъпките на майка си. С негов приятел са изготвили сценарий за филм и започват със снимките. “Взел си е дрон и са решили да заснемат филм. Това няма нищо общо с мен. Не съм го насърчавала за киното”, казва Маринова. И това не е първата кинопроява на сина ѝ. Още на 3 г. той играе неин доведен син във филма “Хотел България”, а 10 години по-късно играе син на Димо Алексиев в “Живи легенди”.

Освен в киното Яна Маринова не спира да играе и в театъра. В различни градове играе в постановката “Смях в залата” заедно с Асен Блатечки и Калин Врачански. От година влиза в ролята на Виктория Глас в моноспектакъла “Глас”. Следващата постановка е на 22 март от 19,30 ч в Нов театър НДК. Виктория Глас е глас дубльорката на легендарната оперна певица Мария Калас. “Докато Калас се радва на светлината на прожекторите, Виктория Глас стои зад кулисите и никой никога не чува гласа ѝ”, разказва Маринова. Постановката разказва за осъзнаването на дубльорката, че живее чужд живот. Яна Маринова и Башар Рахал са продуценти на новата колежанска лента.

Яна Маринова не се отказва от театъра, като от година играе в моноспектакъла “Глас”.

Източник: 24chasa.bg

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар